Tematica sanatatii mintale si a tulburarilor emotionale si de comportament este inca gresit inteleasa, in pofida accesului mult mai facil la informatii si a simplificarii modalitatilor de accesare a serviciilor de sanatate mintala. Exista o multime de mituri fara suport in realitate, care contribuie la stigmatizarea si discriminarea persoanelor care sufera de astfel de probleme si le impiedica sa primeasca ajutorul de care au nevoie.
Cele mai frecvente mituri sunt:
1. Mit: Problemele de sanatate mintala sunt rare, asa ca pe mine nu ma pot afecta
Realitate: Chiar înainte de pandemia COVID-19, afirmația de mai sus a fost falsă. Astăzi, afirmația este mai departe de adevăr decât a fost, probabil, vreodată. Studii recente arata ca aproximativ 14% dintre europeni au suferit de-a lungul vietii de depresie,tulburare bipolara si diverse tulburari anxioase. De asemenea, 5% sufera de proleme legate de consumul de alcool. Se apreciaza ca 1 persoana din 5 va avea la un moment dat, pe parcursul vietii, o problema de sanatate mintala.
2. Mit: Oamenii cu probleme de sanatate mintala sunt violenți si periculosi
Realitate:Persoanele cu probleme de sănătate mintală nu sunt mai susceptibile de a fi violente decât cele fără. Doar 3% -5% din faptele violente pot fi legate de persoanele care trăiesc cu boli psihice (inclusiv schizofrenie). De fapt, este important de menționat că persoanele cu probleme de sănătate mintală au de 10 ori mai multe șanse să devina victime ale violenței decât să fie cauza.
3. Mit: Copiii si adolescentii nu pot avea probleme de sanatate mintala.
Realitate: Cercetarile arata ca 1 din 5 adolescenti au sau vor avea o problema de sanatate mintala. La aproximativ 50% dintre adultii cu probleme de sanatate psihica, primele semne au aparut inaintea varstei de 14 ani.Trei sferturi din tulburările de sănătate mintală încep înainte de vârsta de 24 de ani.
Aceste probleme de sănătate mintală sunt adesea diagnosticate clinic și pot fi un produs al interacțiunii factorilor biologici, psihologici și sociali.
Din păcate, mai puțin de 20% dintre copii și adolescenți cu probleme de sănătate mintală diagnosticabile primesc tratamentul de care au nevoie. Interventia timpurie poate ajuta copilul înainte ca aceste probleme să interfereze cu dezvoltarea lui normala.
4.Mit: Bolile mintale nu sunt boli reale.
Realitate: Bolile mintale sunt adevărate probleme de sănătate cu tratamente reale. Creează suferință și nu trec de la sine. Nu ii poti spune cuiva cu piciorul rupt să „treacă peste asta” și nici nu il poti judeca că are nevoie de o cârjă care să-l ajute. Din aceasta perspectiva, problemele de sanatate mintală nu sunt deloc diferite.
5.Mit: Persoanele cu probleme de sănătate mintală nu se vor recupera niciodată.
Realitate: Când sunt tratate, persoanele cu astfel de probleme sunt capabile să ducă o viață normala, fericită, împlinită si plina de sens. Un diagnostic de sănătate mintală nu este neapărat o „condamnare pe viață”. Experiența fiecărei persoane este diferită. Unii oameni experimenteaza episoade, între care revin la versiunea lor de „normal”. Alții pot primi tratament – medicatie, terapie sau o combinatie intre ele – care să le restabilească echilibrul.
Tulburarile de sanatate mintala, emotionala si de comportament sunt probleme de sănătate tratabile, foarte frecvent intalnite. Ele pot afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă, pozitie sociala sau venit. Dar oamenilor le este încă teama să vorbească despre problemele lor din cauza rușinii, a lipsei de intelegere și a fricii de discriminare.
Nu vă fie teamă să cereți ajutor. Tulburarile mentale si emotionale nu sunt un motiv să fiti jenati sau rușinati, nu inseamna slabiciune sau “defecte de caracter”. Conștientizarea problemelor de sănătate mintală și informarea corecta vă pot ajuta pe voi și pe ceilalți, pot chiar salva vieți.
Psiholog clinician-OANA FILIP