You are currently viewing EXTERN: Republica Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente

EXTERN: Republica Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente

  • Post category:Extern

Președintele Parlamentului de la Chișinău a anunțat luni că inițiază procedura de retragere a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente, formată din majoritatea fostelor republici sovietice.
„În calitate de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, după mai multe discuții cu cetățenii, după discuții în cadrul fracțiunii parlamentare PAS, după consultări cu președintele Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente. După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-au ferit de embargouri economice. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova,
După ce o ţară fondatoare a CSI, Federaţia Rusă, a atacat în mod barbar un alt stat fondator al CSI, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate.
Retragerea Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI este un prim pas. La nivel de Guvern și Parlament evaluăm următorii pași. Este un proces care durează. Un lucru este cert, când s-au introdus embargouri asupra produselor noastre, a fost o lecție pentru producătorii noștri. Ne-au impus să găsim alte piețe, să discutăm cu țările europene ca să scoată cotele și să ne permită să ne vindem produsele.
Noi avem determinarea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, de sursa sărăciei, războiului și distrugerii!”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului moldovean.