You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” acordat în 1902 unui proprietar și arendaș din Marcești (Dâmbovița)

EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” acordat în 1902 unui proprietar și arendaș din Marcești (Dâmbovița)

  • Post category:general

În urma raportului ministrului ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 8.372 din 1902, regele Carol I a semnat în București, la 9 mai 1902, decretul nr. 1.677, prin care a acordat lui Nițescu Theodosie, arendaș și proprietar din Marcești, județul Dâmbovița, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler. Potrivit adeverinței de primire a brevetului de Cavaler al Ordinului „Coroana României”, semnată la Marcești, în 27 iulie 1902, Nițescu Theodosie s-a născut la 11 ianuarie 1865, în București și își avea domiciliul în Marcești, județul Dâmbovița.

Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 87/1902 (documentele) și de la Muzeul Jandarmeriei Române (decorația).

Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler, model 1881 (avers și revers).

Ordinul „Coroana României”, instituit prin legea din 10 mai 1881, avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului Ordinului „Coroana României” nr. 2.002 din 6 august 1885 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): „decorațiunea acestui Ordin este o cruce cu ramuri egale; fiecare ramură e de smalț roșu având împrejur o dungă albă; între ramuri, cifra regală. În mijlocul crucii e un medalion cu două fețe: partea de deasupra conține coroana regală de oțel, pe smalț roșu; împrejur, pe un cerc de smalț alb, este scris, în partea superioară: PRIN NOI ÎNȘINE, și în partea inferioară, 14 MARTIE 1881. Reversul medalionului poartă scris la mijloc, pe smalț roșu: 10 MAI; și împrejur, pe un cerc alb: 1866, 1877, 1881. Crucea e atârnată de o panglică albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare latură de culoarea oțelului. Cavalerii poartă pe partea stângă a pieptului, atârnată de panglică, crucea prescrisă mai sus, în mărime de 40 mm, având cifra regală, între ramuri, de argint”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București