You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit în 1897 președintelui Consiliului Județean Dâmbovița

EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit în 1897 președintelui Consiliului Județean Dâmbovița

  • Post category:general

Urmare a raportului lui D. Sturdza, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 13.810 din 1897, regele Carol I a semnat în Castelul Peleș, la 8 iulie 1897, decretul nr. 2.598, prin care acorda lui Ion V. Stefănescu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ordinul „Coroana României” în gradul de Ofițer. Prin același decret, decorația a mai fost conferită și altor persoane atât în gradul amintit mai înainte, cât și în gradele de Comandor și de Cavaler.

Prezentăm descrierea distincției onorifice și reproducerile grafice ce provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 60/1897 (documentul) și de la colecționarul Nelu Aldea (decorația).

Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea din 10 mai 1881 și avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului Ordinului „Coroana României” nr. 2.002 din 6 august 1885 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): „decorațiunea acestui Ordin este o cruce cu ramuri egale; fiecare ramură e de smalț roșu având împrejur o dungă albă; între ramuri e cifra regală. În mijlocul crucii e un medalion cu două fețe: partea de deasupra conține coroana regală de oțel, pe smalț roșu; împrejur, pe un cerc de smalț alb, este scris, în partea superioară: PRIN NOI ÎNȘINE, și în partea inferioară, 14 MARTIE 1881. Reversul medalionului poartă scris la mijloc, pe smalț roșu: 10 MAI; și împrejur, pe un cerc alb: 1866, 1877, 1881. Crucea e atârnată de o panglică albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare latură de culoarea oțelului. Cavalerii poartă pe partea stângă a pieptului, atârnată de panglică, crucea prescrisă mai sus, în mărime de 40 mm, având cifra regală, între ramuri, de argint. Ofițerii poartă aceeași cruce, însă cu cifra regală, între ramuri, de aur, și cu rozetă pe panglică”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.