You are currently viewing ISTORIE: „Operațiunea Himmler”, începutul celui mai distrugator război al omenirii

ISTORIE: „Operațiunea Himmler”, începutul celui mai distrugator război al omenirii

În urmă cu 81 de ani, într-o seară de început de septembrie, două mașini au intrat pe poarta stației radio Gliwice și s-au oprit în fața clădirii.

Stația radio Gliwice cu cele 2 turnuri ale antenei

Acesta clădire este locul unde a început Al Doilea Război Mondial.
Câțiva ofițeri SS, care se dădeau drept partizani polonezi, au ieșit din mașină. Împreună cu ei se afla F. Honiok, un german în vârstă de 43 de ani, ce va deveni prima victimă a conflagrației mondiale.
Fusese arestat cu o zi înainte pentru implicarea în mai multe revolte împotriva germanilor din Silezia, o regiune care acum face parte din Polonia.
Honiok era îmbrăcat într-o uniformă furată de la armata poloneză. Gestapo hotărâse să îl sacrifice pentru ca atacul să pară opera unor sabotori polonezi antigermani.
Aflându-se sub efecrul drogurilor administrate de SS-iști, Honiok nu a opus rezistență, neștiind ce se întâmplă.
De când când a ajuns la putere, Adolf Hitler și-a dorit invadarea și divizarea Poloniei. Însă pactul de neagresiune germano-polonez din 1934 și Tratatul de le Versailles nu îi permiteau să-și mobilizeze forțele împotriva acestei țări în care trăiau mulți evrei.
A. Hitler avea nevoie de un act de agresiune polonez, o scuză pentru a justifica invazia germană și a hotărât să însceneze unul.
Astfel s-a născut „Operațiunea Himmler” cea care va porni al doilea război mondial.
Operațiunea a fost creată de temutul Heinrich Himmler, conducatorul SS-ului și a fost supravegheată îndeaproape de Reinhard Heydrich, cel ce va fi numit „Călăul Cehoslovaciei”.

H. Himmler și R. Heydrich

Scopul era provocarea unor incidente false de-a lungul graniței, pentru a crea aparența unei agresiuni poloneze împotriva Germaniei, agresiune careia urma să i se răspundă cu o invazie.
Înaintea invadării Poloniei, trupe germane îmbrăcate în uniforme poloneze au atacat diverse stabilimente de pe graniță, au comis acte de vandalism și apoi s-au retras, lăsând în urma lor cadavre îmbrăcate în uniforme poloneze.
Cea mai importantă țintă a „Operațiunii Himmler”, era stația germană de radio din Gliwice.
Grupul de șase SS-iști împreună cu inginerul Honiok patrund în stația radio.
Naziștii au imobilizat gărzile și i-au forțat pe cei trei tehnicieni ai stației radio germane să transmită un mesaj antigerman.
Unul dintre membri SS, K.Hornack, ce vorbea poloneza, a luat microfonul și a strigat:
„Atenție! Aici Gliwice! Stația radio a fost ocupată de polonezi!”
Hornack și-a continuat discursul antigerman, însă unul dintre tehnicieni a acționat pe ascuns un comutator,întrerupând emisia.
Dar, primele zece cuvinte emise în eter au fost de ajuns pentru a declanșa un lanț tragic de evenimente.
Înainte ca SS-iști să părăsească stația radio, l-au împușcat în cap pe F. Honiok, cel acuzat de acte impotriva germanilor și i-au abandonat cadavrul în stație.
În dimineața următoare incidentului de la Gliwice, într-un discurs în fața Reichstag-ului, Hitler a acuzat Polonia de incitare la violență.

Hitler

A enumerat 21 de „acte de violență antigermane”. Toate fuseseră înscenate si puae în aplicare de SS.
Hitler spunea că „Guvernul polonez nu are dorința de a negocia serios. De aceea, am decis să le vorbesc polonezilor în aceeași limbă pe care și ei o folosesc de luni de zile față de noi”.

Astfel,  Polonia este invadata de trupele germane si Europa intra intr-un lung și distrugător război ce se va sfârși peate 6 ani , în 1945.
Detalii despre incidentul de la Gliwice, au ieșit pentru prima oară la lumină în timpul proceselor de la Nürnberg, adevărul complet s-a aflat abia în 1958.
Unul din cele două turnuri ale antenei s-a păstrat până astăzi, fiind „Turnul radio Gliwice”, cea mai înaltă structură de lemn din Europa, cu înălțimea de 118 metri.

oEl funcționează ca suport pentru antene și servicii de telefonie mobilă și emisie FM.
Stația radio nu mai există de mult și a fost înlocuită cu un muzeu dedicat acestui incident.

Muzeul stației radio din Gliwice

Astăzi, zona aparține Poloniei.