A doua ediție a Premiului „Monica Lovinescu”, înființat de Fundația Humanitas Aqua Forte în 2023, la centenarul nașterii acestei personalități marcante a României moderne, cuprinde pe lista scurtă a nominalizărilor cinci lucrări de excepție.
Acest premiu se diferențiază de celelalte premii literare, axându-se pe cărți care contribuie semnificativ la patrimoniul intelectual, prin editarea edițiilor critice, traduceri valoroase, recuperarea manuscriselor sau lucrări de eseistică și memorialistică.
Așadar, ediția din acest an cuprinde, printre alte titluri valoroase, și volumul „Războiul și captivitatea. Prizonierii de război români în Primul Război Mondial”, autor Radu Tudorancea – cercetător științific la Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române, apărut anul acesta la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște, editură recunoscută național pentru titlurile de excepție publicate, axată în principal pe domeniul Istorie.
Lista scurtă a finaliștilor pentru Premiul „Monica Lovinescu” 2024 este:
- Ana Blandiana – „Mai-mult-ca-trecutul. 31 august 1988–12 decembrie 1989”, Editura Humanitas, 2023
- Costică Brădățan – „Elogiu eșecului. Patru lecții de umilitate”, traducere de Vlad Russo, Editura Spandugino, 2024
- Cristina Cioabă – „Monica Lovinescu. O viață, o voce, un destin”, Editura Humanitas, 2023
- Vlad Russo (traducător) – „Montaigne, Eseuri, ediție integrală”, Editura Humanitas, 2021–2023
- Radu Tudorancea – „Războiul și captivitatea. Prizonierii de război români în Primul Război Mondial”, Editura Cetatea de Scaun, 2024.
Despre cartea lui Radu Tudorancea, prof.univ. Ioan Stanomir, critic literar și publicist și politolog, spune: „O carte precum aceea a lui Radu Tudorancea face parte, deja, din canonul istoriografic. Ea compune, prin voci și prin imagini, un tablou în care demnitatea umană se confruntă cu suprema provocare, aceea a umilirii și detenției. La un secol de la Marele Război, volumul de acum sparge un zid al uitării și onorează memoria celor care au traversat aceste vămi ale istoriei”.
Juriul Premiului „Monica Lovinescu” este compus din personalități de renume: Alexandru Călinescu, Ioana Pârvulescu (președintă) și Răzvan Purcărea.
Câștigătorul va primi un premiu în valoare de 10.000 de euro, care va fi acordat în cadrul unei ceremonii organizate la Ateneul Român, pe 19 noiembrie, de la ora 19.30. (Premiul este susținut de Compania Dedeman).
Volumul apărut la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște poate fi comandat aici: https://cetateadescaun.ro/product/razboiul-si-captivitatea-prizonierii-de-razboi-romani-in-primul-razboi-mondial-1916-1919/?fbclid=IwY2xjawGDNxNleHRuA2FlbQIxMAABHWdL1uu8e8Lclx96I-gBcpgCXEYiXMZ1WfzrMMvk_dbOgoV-4dkuqkDRgQ_aem_7caqqYQEYdZpz4_uP-1rLg