You are currently viewing RCA: Norme care reglementează constatarea amiabilă și în formă electronică

RCA: Norme care reglementează constatarea amiabilă și în formă electronică

  • Post category:general

In Monitorul Oficial au fost publicate Normele care clarifică încheierea în formă electronică a Formularului de constatare amiabilă de accident și vor intra în vigoare la 90 de zile de la publicare, respectiv la 8 august 2022.
Forma electronică constă în o aplicație de mobil ce va fi disponibilă cel târziu la 1 septembrie și va putea fi descărcată din App Store și Play Store.
„Aplicația de constatare amiabila electronică va fi disponibilă cel târziu de la 1 septembrie și va fi o alternativă la formularul de constatare amiabilă în format fizic. E suficient ca doar unul dintre șoferii implicați în accident să completeze formularul electronic.
Aplicația este intuitivă, are predefinite o serie de pictograme cu semne de circulatie, vehicule, străzi, sensuri giratorii și poți să îți așezi toate acele pictograme cât mai aproape de modalitatea în care s-a produs evenimentul, pentru a descrie accidentul.
În plus, poți atașa fotografii de la locul faptei, cu avariile, datele celor implicați și toate acestea se salvează și se trimit și către asigurător pentru avizarea daunei și pe mail către șoferii implicați.”, a declarat Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).
Conform noilor reglementări, în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.