Directiva europeană privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului întrată în vigoare din data de 3 iulie 2021, ce prevede că farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piaţă, nu se aplică și in România.
Directiva UE 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, nu a fost transpusă în legislaţia naţională a României pentru că Ordonanţa de Urgenţă în acest sens aşteaptă să fie aprobată de Guvern.
În ceea ce privește legislația de mediu pentru gestionarea deșeurilor dar și a ratei de reciclare, România se află printre codașii Europei. Ea se afla alături de Bulgaria, Slovacia, Cehia și Polonia în grupul țărilor care nu au transpus directiva în legislația națională.
Ministerul Mediului din România a amânat ani întregi aprobarea unor acte normative importante, precum cele care reglementează certificatele de origine pentru biomasa provenită din deșeurile municipale, normele tehnice privind utilizarea compostului, legislația privind deșeurile din construcții și desființări.
Pana la intrarea in vigoare a directivei și în România, singurul mod prin care un cetățean poate să acționeze este prin refuzul de a cumpăra produsele din plastic de unică folosință, vizate de Directiva UE: bețișoare de plastic, furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești, farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, recipiente pentru alimente și băuturi de tip fast-food fabricate din polistiren expandat pentru consum imediat sau la pachet, pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.