You are currently viewing NU-ȚI UITA ISTORIA: 23 AUGUST 1944-ÎNTOARCEREA ARMELOR ÎMPOTRIVA GERMANIEI NAZISTE

NU-ȚI UITA ISTORIA: 23 AUGUST 1944-ÎNTOARCEREA ARMELOR ÎMPOTRIVA GERMANIEI NAZISTE

La 23 august 1944, Regele Mihai I îl arestează pe Mareșalul Ion Antonescu, comandantul armatei și Șef al Statului, anunță încetarea luptelor împotriva Aliaților și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, fostul aliat in lupta antibolșevică.
Trupele sovietice erau deja pe aliniamentul Prutului și ocupaseră din martie nordul Moldovei, urmând ca în maxim două săptămâni să cucerească Bucureștiul.
Mareșalul Ion Antonescu este predat comuniștilor români, care l-au ținut ascuns, sub stare de arest, pana la data de 31 august, când a fost predat de către aceștia armatei sovietice ce ocupase Bucureștiul.
Generalul Constantin Sănătescu a fost însărcinat de către Regele Mihai I cu formarea unui guvern alcătuit din reprezentanții partidelor democrate, politicieni comuniști și ofițeri ai armatei.
Acest guvern a negociat armistițiul cu URSS, prin care România a fost obligată să plătească despăgubiri de război, să admită pierderile teritoriale din est din 1940 și să acorde comuniștilor funcții importante în stat.
Rezultatul loviturii de palat a Regelui Mihai I-ul, permite ocuparea fără luptă, de catre sovietici, a României, evitându-se distrugerile și dezmembrarea ei, scurtarea războiului cu 6 luni, reîntregirea prin luptă a teritoriului național, prin recucerirea Transilvaniei, dar și instalarea regimului comunist ce va bolșeviza România până în 1989.
În istoriografia comunistă, data de 23 august 1944 este denumită ca ” Ziua Insurecției armată a întregului popor, împotriva fascismului”.
Ulterior, Nicolae Ceaușescu a redenumit-o ca „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă” , devenind ziua naționala a României comuniste până în 1990.