You are currently viewing NU-ȚI UITA ISTORIA: BĂTĂLIA DE LA MĂRĂȘEȘTI 24 IULIE – 12 AUGUST 1917

NU-ȚI UITA ISTORIA: BĂTĂLIA DE LA MĂRĂȘEȘTI 24 IULIE – 12 AUGUST 1917

Bătălia de la Mărășești s-a desfășurat pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu – Mărășești.
Obiectivul strategic al Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.
Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației.
Prin sacrificiul a peste 27.000 de ostași români, sub comanda strălucitului general Eremia Grigorescu, Armata I-a Română spulberă atacul armatelor germane și austro-ungare ce voiau ocuparea Moldovei, infirmând afirmația feldmareşalului Mackensen: „La revedere, peste două săptămâni, la Iaşi!” .
În arșița verii, luptând uneori doar în cămăși, fiind numiți de germani „fantome”, suferind de sete și de boli, ostașii români n-au dat înapoi și au reusit să-și apere încă o data ființa națională, pentru că ocuparea Moldovei însemna sfârșitul României ca țară.
Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.