În urmă cu 80 de ani, în noaptea de 21/22 iunie 1941, România intra în război, alături de Germania, pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația Uniunii Sovietice, pornindu-se ofensiva generală pe frontul Prutului, denumită „Operațiunea München”, ce făcea parte din planul german de atacare a URSS, „Operațiunea Barbarossa”.
Armata română traversează Prutul cu 325.685 de militari români distribuiți în 12 divizii de infanterie, o divizie blindată, o divizie de infanterie rezervă, o divizie de grăniceri, 3 brigăzi de munte, 3 brigăzi de cavalerie și 2 brigăzi de fortificații, împreună cu 5 divizii de infanterie și blindate germane formând „Grupul de armate general Antonescu”.
Acțiunile de luptă au fost sprijinite de Flota 4 aeriană germană și de Gruparea Aeriană de Luptă română, compusă din 3 flotile de aviație de bombardament, 1 flotilă de aviație de vânătoare, 1 flotilă de hidroaviație, escadrile de recunoaștere, legătură și observație.
Marina militară română dispunea de 39 de nave de luptă mai importante, din care 22 la Marea Neagră și 17 pe Dunăre.
Operațiunile militare de eliberare se încheie pe 26 iulie 1941, când armatele sovietice sunt alungate de pe tot teritoriul Basarabiei.
„Ostași, vă ordon: treceți Prutul!
Desrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți!”- ordinul generalului Ion Antonescu.