You are currently viewing Comisia parlamentară de control al SRI propune ca primarii să beneficieze de informații de securitate națională

Comisia parlamentară de control al SRI propune ca primarii să beneficieze de informații de securitate națională

  • Post category:Parlament

COMUNICAT DE PRESĂ

Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI a inițiat o propunere legislativă pentru ca primarii să devină beneficiari legali ai informațiilor de securitate națională
Comisia a depus astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede includerea primarilor de sector ai municipiului București și a primarilor municipiilor reședință de județ, pe lista beneficiarilor legali de informații din domeniul securității naționale, prevăzuți la articolul 11 din Legea nr.51/1991.
De asemenea, membrii Comisiei propun înlocuirea sintagmei „conducătorilor consiliilor județene, respectiv al Consiliului General al municipiului București” cu „președinților consiliilor județene”, pentru clarificarea în mod limitativ a beneficiarilor de informații prevăzuți de lege.
Inițiativa Comisiei vine în sprijinul eficientizării activității primarilor marilor municipii, pentru respectarea practicii democratice în exercitarea atribuțiilor acestora, a statului de drept, pentru dezvoltarea comunităților locale, precum și pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor.
Propunerea legislativă a fost inițiată de șapte din cei nouă membri ai Comisiei parlamentare, respectiv de senatorii Ioan-Cristian Chirteș și Marius Alexandru Dunca și de deputații Florin-Silviu Hurduzeu, Alexandru Iulian Muraru, Sorin Răzvan Prișcă, Mitică Marius Mărgărit, Teodor Lazăr. Pentru acest proiect au semnat și alți parlamentari de la mai multe grupuri politice.
Propunerea Comisiei a fost făcută în temeiul art.5 alineat (4) din Hotărârea Parlamentului nr.30/1993, republicată, conform căruia „Comisia poate iniţia proiecte de legi în domeniul securităţii naţionale”.

Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI