Legea porcului a fost aprobată de către Senatul României. Proiectul legislativ prevede, printre altele, o serie de reguli pentru crescătorii de porci, inclusiv cei care cresc maximum 5 porci în gospodărie.
Crescătorii de porci nu mai au voie să dețină scroafe în gospodărie și să le hrănească cu resturi alimentare. Amenzile pot ajunge până la 18,000 de lei.
Cerințe minime de biosecuritate pentru exploatațiile non-comerciale care trebuie respectate conform legii:
a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și/sau cu alte subproduse de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;
b) să dețină porcinele în spații ingrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploatații sau cu porci sălbatici;
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploatație și orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici;
d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;
e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost;
f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatata la nivelul carcasei și/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial; orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deține în exploatație;
h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație să fie folosite exclusiv la aceste activități;
i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;
j) să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploatațiilor comerciale;
k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioada de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;
ANSVSA şi Ministerul Agriculturii vor elabora și promova, prin ordin comun, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ghiduri de bune practici privind implementarea principiilor și cerințelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploatații de creștere a porcinelor din România. Pentru exploatațiile de tip familial și exploatațiile de tip semideschis pentru rasele autohtone, acestea vor conține inclusiv formularele necesare autorizării sanitar-veterinare.