You are currently viewing PASTILA DE GRAMATICĂ: Cum scriem corect demonstrativele?
Concept de l’écriture et de la littérature avec un crayon duquel s’échappe les lettres de l’alphabet symbole de l’inspiration.

PASTILA DE GRAMATICĂ: Cum scriem corect demonstrativele?

Pronumele demonstrative din limba română sunt de patru tipuri:

  1. De apropiere: acesta, aceasta, aceștia, acestea;
  2. De depărtare: acela, aceea, aceia, acelea;
  3. De identitate: același, aceeași, aceiași, aceleași;
  4. De diferențiere: celălalt, cealaltă, ceilalți, celelalte.

Problemele la care ne referim în acest articol vizează scrierea corectă a acestor pronume, respectiv, a adjectivelor pronominale demonstrative. Prima greșeală se referă la utilizarea formei „aceiștia” în loc de „aceștia”:

  • Aceiștia m-au căutat. (corect este „Aceștia m-au căutat.”)

O altă greșeală apare la confundarea, în scris, a formelor „aceea” cu „aceia”, atunci când pronumele devine adjectiv pronominal demonstrativ:

  • Fata aceia este verișoara mea. Forma corectă este „Fata aceea este verișoara mea.”, având în vedere ca forma „aceia” este de masculin, plural: „Băieții aceia au reușit.”

La fel ca în cazul demonstrativelor de depărtare pe care se bazează, formele omofone „aceeași”(f., sg.) și „aceiași”(m., pl.) se confundă adesea în scris:

  • Aceiași fată a participat și la acest concurs. Corect este „Aceeași fată a participat și la acest concurs.”, respectiv. „Au venit aceiași băieți.”.

De asemenea, trebuie să fim atenți la scrierea pronumelor/adjectivelor demonstrative de identitate, care au la final „i”: același, aceeași. De foate multe ori ele sunt scrise greșit „acelaș” și „aceeaș”.

Greșeala cea mai frecventă apare la demonstrativele de diferențiere, atât în limba scrisă, cât și în cea vorbită: „celălant”, „cealantă”. Formele corecte sunt „celălalt”, „cealaltă”, „ceilalți”, „celelalte”.

O ultimă greșeală vizează lipsa acordului între substantiv și adjectivul pronominal demonstrativ: „I-am dat băiatului acela/fetei aceea un cadou.”. Formele corecte sunt: „I-am dat băiatului aceluia/fetei aceleia un cadou.”.

Nu uitați să apelați la un profesor sau la o lucrare de specialitate ori de câte ori aveți neclarități cu privire la limba română!

 

Bibliografie:

Pană Dindelegan, Gabriela, 2020, Dicționar de interpretări gramaticale, București, Editura ”Univers Enciclopedic Gold”;

 

Prof. Dorina Enache

Prof. Florentin Daniel Gheorghe