You are currently viewing PASTILA DE GRAMATICĂ: Substantive buclucașe
Concept de l’écriture et de la littérature avec un crayon duquel s’échappe les lettres de l’alphabet symbole de l’inspiration.

PASTILA DE GRAMATICĂ: Substantive buclucașe

Substantivele buclucașe de care vom vorbi astăzi sunt: „membru”, „ministru”, „monstru”, „submultiplu” , dar și alte asemenea substantive care ne pun probleme în scris.

Atunci când trebuie să folosim într-un enunț substantivul ,,membru” la numărul plural, întâmpinăm următoarea problemă: îl scriem cu un „i” sau cu doi?

Substantivul „membru” se scrie cu un singur „i” când este la numărul plural, forma nearticulată: „Doi membri ai comisiei au întârziat.”. Pentru a fi siguri de corectitudinea enunțului, trebuie să înlocuim substantivul buclucaș cu un alt substantiv de gen masculin: „Doi oameni ai comisiei au întârziat.” sau cu un substantiv de gen feminin: „Două fete ale comisiei au întârziat.”. Ținem seama de faptul că în contextul de mai sus „i” este desinență (terminație) de plural.

Pe de altă parte, într-un context ca „Membrii comisiei au întârziat”, substantivul se scrie cu doi „i”, cel de-al doilea „i” fiind articol hotărât, verificarea făcându-se tot prin înlocuirea substantivului: „Oamenii comisiei au întârziat” sau „Fetele comisiei au întârziat”. Urmând același model, vom scrie corect și substantivele „ministru”, „monstru” sau „submultiplu”.

O atenție aparte trebuie să acordăm substantivelor „fiu”, „copil”, „macaragiu” sau „parcagiu”, care la forma de plural, nearticulat, se scriu cu doi „i”, iar la plural, articulat, se scriu cu trei „i”:

  • „Am doi fii minunați”, dar „Fiii mei au plecat”.

Pentru aceste substantive, primul „i” face parte din rădăcina cuvântului, al doilea „i” este desinență de plural, iar cel de-al treilea „i” este articol hotărât. Verificarea corectitudinii enunțului se face tot prin înlocuirea cu un substantiv pe care știm să îl scriem corect.

Nu uitați să apelați la un profesor sau la o lucrare de specialitate ori de câte ori aveți neclarități cu privire la limba română!

Bibliografie:

Pană Dindelegan, Gabriela, 2019, Gramatica limbii române pentru gimnaziu, București, Editura ”Univers Enciclopedic Gold”;

DEX, Dicționarul Explicativ al Limbii Române, 2016, București, Editura ”Univers Enciclopedic”.

DOOM, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, 2005, București, Editura ,,Univers Enciclopedic”.

 

Prof. Dorina Enache

Prof. Florentin Daniel Gheorghe