Pleonasmul este o greșeală de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte cu același înțeles.
Dacă pleonasme de tipul „coboară jos” sau „babă bătrână” sunt destul de cunoscute, altele trec mai ușor neobservate în limbajul nostru de zi cu zi.
Vă prezentăm mai jos 5 pleonasme pe care le întâlnim frecvent în limba română:
- Primele priorități
„Prioritate” înseamnă „întâietate”, de unde rezultă că o formulare de tipul „Primele priorități ale mele sunt să iau examenul de bacalaureat și să intru la facultate” este pleonastică. Putem spune: „Prioritățile mele sunt să iau examenul de bacalaureat și să intru la facultate”.
- Prefer mai bine
„A prefera” înseamnă „a da întâietate unui lucru, în raport cu altceva”. Prin urmare, este redundant să spunem „Prefer mai bine să stau acasă”. Vom spune corect „Prefer să stau acasă”.
- Trebuie musai
„Trebuie” și „musai” au același sens. Nu vom spune „Trebuie musai să vii la această petrecere.”, ci „Trebuie să vii la această petrecere.” sau „E musai să vii la această petrecere”.
- A recidiva din nou
„A recidiva” înseamnă „a se manifesta din nou, după o vindecare”. Astfel, este pleonastic să spunem „Boala a recidivat din nou”. Spunem, deci, „Boala a recidivat”.
- A sărbători aniversarea
Deoarece „a sărbători” și „aniversare” au același sens, nu vom spune „Sărbătorim aniversarea nașterii surorii mele.”, ci „Aniversăm nașterea surorii mele.” sau „Sărbătorim nașterea surorii mele”.
Lista pleonasmelor poate continua cu multe altele, de aceea suntem curioși ce pleonasme auziți în jur și care dintre ele vă deranjează cel mai mult.
Prof. Dorina Enache
Prof. Florentin Gheorghe