Orice comportament are o motivatie. Nevoile care motiveaza comportamentul copiilor pot fi nevoi esentiale, legate de supravietuire ( hrana, locuinta, caldura, imbracaminte, igiena etc.), de sanatatea fizica si psihica (accesul la ingrijire medicala, alimentatie sanatoasa, responsabilitati potrivite varstei copilului) si, nu in ultimul rand, nevoi emotionale.
Dintre nevoile specifice copilui, principalele sunt:
1. Dragoste – copiii au nevoie sa fie iubiti asa cum sunt, permanent, indiferent daca sunt fericiti, tristi, calmi, furiosi, au un comportament dezirabil sau nu.
Dragostea parinteasca se poate manifesta prin acordarea atentiei, ascultarea copilului atunci cand vorbeste despre ce gandeste si ce simte, gesturi de afectiune (zambete, mangaieri, imbratisari, saruturi, cuvinte de apreciere si incurajare etc.).
Atunci cand aceste manifestari ale dragostei sunt alternate cu comportamente abuzive sau de neglijare fizica si emotionala, increderea copilului in parinte incepe sa scada si se poate simti respins.
2. Respect – presupune folosirea de catre parinte a unui limbaj respectuos, care sa contina obligatoriu cuvintele “te rog” si “multumesc”. De asemenea, copilul trebuie tratat ca o persoana importanta, valoroasa, indrumat si lasat sa aleaga singur atunci cand i se ofera alternative. Este necesar ca totdeauna sa i se explice de ce trebuie sa ia o anumita decizie, deoarece impunerea cu forta nu-l va ajuta sa inteleaga motivul pentru care aceasta decizie este importanta.
3. Acceptare – atunci cand copilul se comporta nepotrivit, greu sau chiar imposibil de tolerat, incercati sa faceti diferenta intre el si comportament si ajutati-l sa inteleaga ca respingeti ceea ce face, nu pe el ca persoana.
4. Intelegere – Ascultati copilul atunci cand vorbeste, nu-l intrerupeti si incercati sa intelegeti si perspectiva lui. Se poate intampla ca si el sa aiba dreptate in anumite situatii.
5. Rabdare – copiii au uneori nevoie de explicatii sau indrumari repetate pentru a insusi un comportament sau a invata o atitudine potrivita. Chiar daca aveti asteptari mari, nu uitati ca este doar un copil si are un ritm diferit de cel al unui adult.
6. Onestitate – Parintele este totdeauna un model, asa ca puteti ajuta copilul sa fie onest prin exemplul propriu, evitand minciuna, jumatatile de adevar si promisiunile neacoperite.
7. Timp – timpul petrecut cu copilul este cea mai simpla si eficienta metoda de a forma si consolida o relatie armonioasa, sanatoasa, care sa devina un model pentru momentul in care copilul va deveni, la randul lui, parinte. Desi muncim mult si timpul e din ce in ce mai putin si mai pretios, incercati sa va alocati zilnic o perioada de timp in care sa vorbiti cu copilul, sa-l ascultati, sa va jucati, sa va plimbati, sa-i cititi etc.
8. Flexibilitate – pe masura ce copiii cresc si se schimba, va fi necesar sa va ajustati atitudinea fata de ei si sa faceti modificari in ceea ce priveste regulile si limitele stabilite.
9. Corectitudine – Dupa ce stabiliti si le explicati copiilor regulile, acestea trebuie aplicate in mod corect si constant.
10. Constanta – incercati sa nu schimbati des regulile si sa fiti constant in comportamente si atitudini, pentru a evita sa le transmiteti copiilor mesajul ca respectarea regulilor nu este atat de importanta.
Psiholog clinician Oana Filip