You are currently viewing PSIHOLOG: 5 mituri despre emoții

PSIHOLOG: 5 mituri despre emoții

  • Post category:PSIHOLOG

Atunci cand suntem intrebati “cum te simti?”, cei mai multi dintre noi raspundem “bine” sau “rau”. Avem dificultati in a exprima ceea ce simtim si ne lipseste vocabularul adecvat. Lucrul acesta se intampla pentru ca modul in care am fost educati despre emotii este restrictiv, de multe ori  limitat la convingerile si miturile perpetuate in familie, la scoala si in viata de zi cu zi.Emotiile pot fi complexe, derutante, coplesitoare si infricosatoare.
Dacă ne luptam cu ele sau avem dificultati din cauza lor, e posibil sa avem niste concepții gresite despre emoții care ar putea avea un impact negativ asupra comportamentului, a relatiilor cu ceilalti si a bunastarii emotionale. Atunci cand ne luptam excesiv cu experiența noastra emotionala, de foarte multe ori ne provocam suferinte suplimentare.

Din experienta mea de terapeut, cele mai des intalnite mituri despre emotii sunt:

 

  1. Daca imi arat emotiile, inseamna ca sunt slab.

Doar pentru ca exprim ceea ce simt intr-o anumita situatie, nu inseamna ca sunt slab. Suntem mamifere si creierul nostru este construit sa primeasca informatii de la emotiile noastre. Emotiile fac parte din modul in care reactionam la evenimentele din interiorul nostru si din jurul nostru. Este normal sa exprimam ceea ce simtim si exista si modalitati adecvate pentru a face asta.

  1. Exista o modalitate corecta de a simti in orice situatie. / Ar trebui sa simt ce simt si altii intr-o anumita situatie.

Emotiile nu sunt corecte sau gresite. Exista diferente individuale in felul in care oamenii reactioneaza la aceeasi situatie, deoarece toti avem fiziologii diferite, experiente de viata diferite si convingeri diferite despre noi, despre ceilalti si despre cum functioneaza lumea. Nu putem sti niciodata cu adevarat cum se simte fiecare într-o anumita situatie, deoarece s-ar putea să nu o arate intotdeauna. Nu este util sa încercam sa ne fortam să simțim cum ne imaginam ca simt altii în aceeasi situatie, sau sa ne criticam  atunci cand nu indeplinim acest standard imaginar.

  1. Emotia negativa este daunatoare, distructiva si periculoasa.

Emotiile nu sunt corecte si gresite, bune sau rele. Emotiile sunt si atat. Pot fi neplacute sau inconfortabile, dar nu sunt “rele” si nu ne fac rau. Emotiile sunt ca un organ de simt, ne ofera informatii despre mediul in care traim, despre valorile noastre, despre nevoile pe care le avem, despre ce ne face bine si ce nu. Este important sa folosim informatia transmisa de emotii deoarece, de cele mai multe ori,  ne transmit mesajul de a schimba ceva in viata noastra pentru a ne fi mai bine. Atunci cand incercam sa controlam emotia si sa nu o mai simtim, nu facem decat sa anulam informatia pe care o transmite, iar acest lucru, pe termen lung, poate sa genereze probleme de sanatate mentala si emotionala.

  1. Daca simt ceva, inseamna ca e adevarat.

Uneori, emotiile sunt atat de puternice sau coplesitoare, incat putem crede ca trebuie să fie adevarate. Daca ne simtim anxiosi, nu inseamna neaparat ca suntem in pericol. Daca ne simtim neajutorati, nu inseamna ca suntem incapabili. Daca ne simtim lipsiti de speranta, nu inseamna ca nu exista solutii la problemele noastre. Emotiile reflecta gandurile pe care le avem, iar atunci cand gandurile noastre sunt inexacte sau disfunctionale, emotiile vor fi la fel, vor reflecta realitatea noastra subiectiva, interioara, creata de mintea noastra.

  1. Unele emotii sunt stupide si inutile.

Toate emotiile au o functie. Emotiile sunt cel mai rapid mod de a descoperi care este atitudinea noastra fata de o anumita situatie in care ne aflam. Ne ajuta sa identificam ce ne place sau nu, cum am dori sa fim tratati, ne ajuta sa comunicam cu ceilalti datorita expresiilor faciale si ne ajuta sa ne pregatim pentru a actiona.

 

Emotiile sunt foarte valoroase, fara ele nu am putea invata nimic. Invatam lucruri despre noi si despre viata ca urmare a impactului pe care il au asupra noastra. Este foarte important sa invatam sa recunoastem emotiile noastre si ale celorlalti, sa le denumim, sa le validam si sa le acceptam, pentru a le putea gestiona intr-un fel care sa ne faca bine si sa nu ne afecteze bunastarea emotionala.

 

Psiholog clinician – Oana Filip