You are currently viewing PSIHOLOG: Tulburarea obsesiv – compusivă (OCD)

PSIHOLOG: Tulburarea obsesiv – compusivă (OCD)

  • Post category:PSIHOLOG

Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD) este o tulburare de anxietate caracterizata de aparitia unor ganduri intruzive, recurente (obsesii), care provoaca nevoia de a repeta anumite comportamente (compulsii).

Toti avem comportamente repetitive in viata de zi cu zi, care ne ajuta sa ne organizam viata si activitatile. Problema apare atunci cand anumite actiuni repetate incep sa ne perturbe functionarea zilnica, consuma mult timp si afecteaza munca sau activitatile sociale, iar nerealizarea lor ne produce anxietate si stres.Exista persoane care manifesta doar obsesii sau doar compulsii, dar majoritatea le experimenteaza pe ambele.

 

Tipuri de obsesii:

  1. Contaminarea – teama de a intra in contact cu murdarie, microbi sau substante chimice, teama de a te imbolnavi sau a imbolnavi pe altcineva dupa contactul cu obiectele “contaminate”.
  2. Simetrie si ordine – nevoia de a aranja obiectele intr-o anumita ordine (ex: dupa marime, culoare, in ordine alfabetica etc) sau de a le aranja simetric.
  3. Ranirea accidentala – teama de propria accidentare sau ranirea altora prin neglijenta.
  4. Perfectionism – nevoia ca lucrurile sa fie corecte sau perfecte.
  5. Ganduri nedorite, tabu – ganduri legate de agresiune, sex sau religie.

 

Tipuri de compulsii:

  1. Spalatul – spalat excesiv pe maini (chiar si atunci cand pielea este afectata si chiar ajunge sa sangereze), ritualuri de spalat pe dinti sau pe corp (intr-o anumita ordine sau un anumit numar de ori).
  2. Curatenia – curatatul excesiv al suprafetelor si obiectelor din casa, ritualuri si reguli stricte in ceea ce priveste spalatul rufelor, curatenia in baie sau bucatarie, folosirea aspiratorului, schimbatul lenjeriei de pat, zile sau ore dedicate strict si obligatoriu curateniei etc.
  3. Verificarea excesiva – verificarea repetata a incuietorilor, a usilor, a robinetului, aragazului, prizelor etc.
  4. Aranjarea si organizarea obiectelor – aranjatul lucrurilor dupa niste reguli fixe, intr-o ordine precisa sau perfect simetric.
  5. Numararea sau atingerea obiectelor – atingerea obiectelor intr-un anumit mod sau de un anumit numar de ori.
  6. Ritualuri mentale – repetatul in gand al unui cuvant, fraza sau rugaciune sau inlocuirea unui gand considerat “rau” cu unul “bun”.

 

Nu toate comportamentele repetitive reprezinta compulsii, putem avea rutine de culcare, de invatare a unor noi abilitati sau practici religioase. Compulsiile consuma timp, interfereaza cu activitatile zilnice, afecteaza relatiile cu cei din jur, nu produc placere, ci doar o reducere temporara a anxietatii, pentru ca dau senzatia de control. Chiar si atunci cand persoana constentizeaza comportamentul excesiv, ii este foarte greu sa se opreasca.

Tulburarea obsesiv – compulsiva poate aparea si la copii si la adulti (in special cei tineri). Simptomele încep de obicei treptat și tind să varieze în severitate de-a lungul vieții. Simptomele se inrautatesc, de regula, atunci cand persoana se confrunta cu o perioada de stres mai intens. De asemenea, tipurile de obsesii si compulsii pe care le experimenteaza se pot schimba pe parcursul vietii, iar severitatea simptomelor poate varia de la usoara, la moderata sau severa.

Psihoterapia, uneori combinata cu medicatia, este cel mai eficient tratatment pentru OCD. Fiind o tulburare de anxietate, este necesar sa identificam sursa si sa intelegem mecanismele de gandire si comportament. De asemenea, OCD poate avea alte tulburari asociate, cum ar fi depresia sau alte tulburari de anxietate. Este important sa apelati la ajutorul unui  specialist deoarece, daca este bine tratata, OCD se vindeca. Daca nu este tratata la timp, se cronicizeaza si afecteaza sever starea de bine si functionarea zilnica.

 

Psiholog clinician – Oana Filip