Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase, dar nu există relație perfectă. O relație sănătoasă permite păstrarea individualității, scoate ce e mai bun din fiecare persoană implicată și generează un mediu care permite si susține dezvoltarea personală.
Stim ca o relație este sănătoasă atunci când doi oameni dezvoltă o conexiune bazată pe respect reciproc, încredere, onestitate, susținere, egalitate, comunicare buna si bucuria de a petrece timp împreună . Toate tipurile de relații (cu prietenii, familia, colegii, sau partenerii romantici) necesită efort. Menținerea limitelor personale, comunicarea clară și declararea onesta a intențiilor sunt modalități excelente de a începe o relație sănătoasă.
O persoana aflata într-o relație sănătoasă:
Are grijă de sănătatea personala, emoțională și fizică
Are o bună stimă de sine, independentă de relație
Menține și respectă individualitatea celuilalt partener
Menține relații cu prietenii și familia
Este capabila să se exprime față de partener fără teamă de consecințe
Se simte sigura și confortabila
Permite și încurajează alte relații (de ex. colegi de serviciu, prieteni)
Este interesata de activitățile partenerului
Nu are motive de îngrijorare cu privire la apariția violenței în relație
Are încredere în partener și este sincera cu el
Respecta limitele sexuale ale partenerului si este sincera cu privire la activitatea sexuală
Are planuri de viitor bazate pe dorințe si valori comune
Rezolvă conflictul în mod echitabil: conflictul face parte din relațiile sănătoase, diferența este modul în care acesta este abordat si tratat
Pentru mulți dintre noi, momentul în care devenim parte a unei relații sănătoase înseamnă depășirea unor temeri personale: frica de durere, dezamăgire, judecată, vulnerabilitate și de pierdere a libertății.
Infruntarea acestor temeri vine cu o mulțime de recompense, inclusiv încrederea dobândită în noi înșine și în ceilalți, o înțelegere și o conștientizare mai profundă a propriilor noastre emoții și confortul de a fi într-o relație frumoasă care ne face să ne simțim bine si sa fim cea mai buna varianta a noastră.
Psiholog clinician Oana Filip