Pozitivitatea toxică este ideea că, indiferent cât de dificilă sau de gravă este o situație, oamenii ar trebui să-si mențină o gandire si o stare de spirit pozitive, ca ar trebui sa se concentreze doar pe emotiile si pe aspectele pozitive ale vietii.
„Totul va fi bine.””O sa treaca si asta.” “Rămâi pozitiv! Ar putea fi mai rău.” “Trebuie sa vezi partea plina a paharului”. Cu totii am auzit astfel de exprimari, poate ca le-am folosit si noi adesea. Oricat de bune ar fi intentiile celor care folosesc astfel de fraze, prea multa pozitivitate fortata nu este doar inutila, ci poate deveni toxica. In timp ce cultivarea unei mentalitati pozitive poate fi un mecanism puternic de coping (adaptare), pozitivitatea toxica induce ideea ca cea mai buna (sau chiar unica) modalitate de a face fata unei situatii dificile este sa te concentrezi pe partea pozitiva si sa o ignori pe cea negativa.
Acest concept a devenit deosebit de relevant in perioada aceasta de pandemie, o trauma colectiva pe care o resimtim cu totii, indiferent de tara in care traim sau de cultura din care provenim. Retelele de socializare sunt, in continuare, pline de mesaje care ne spun ca trebuie sa imbratisam aceasta experienta, sa ne bucuram ca petrecem mai mult timp cu familia si ca lucram sau facem scoala din confortul casei, sa investim intr-un nou hobby sau in aparate de fitness care sa ne mentina in forma, sa invatam o limba straina sau sa pregatim mancaruri mai sofisticate.
Desi suna bine, aceste mesaje sunt un exemplu de pozitivitate toxica care sugereaza subtil ca, daca nu gandesti pozitiv cu privire la pandemie, e ceva in neregula cu modalitatea ta de gandire si cu emotiile negative pe care le ai. Acest tip de mesaje invalideaza ingrijorarile legitime pe care le au oamenii cu privire la sanatatea lor, a familiei si a prietenilor, ingrijorarile celor care traiesc in case mici si inconfortabile alaturi de o familie toxica sau abuziva, care nu au suficiente dispozitive pentru munca si scoala online, sau care fac eforturi sa puna mancare pe masa in timp ce si-au pierdut locul de munca sau nu mai au siguranta lui.
Incercarea de a ramane sanatos si in viata e epuizanta mental, e greu sa te concentrezi la invatarea unei limbi straine sau la dobandirea unor abilitati noi.
Pozitivitatea devine toxica atunci cand respinge emotiile autentice. Incercati sa constientizati si sa acceptati felul in care va simtiti, cu bune si cu rele si sa va dati timp sa traiti aceste emotii. E ok sa nu fii în regulă, e normal sa ai o multitudine de emotii complexe, e normal sa-ti fie greu sa te transformi in cea mai buna varianta a ta in aceasta perioada .
Reprimând adevăratele noastre emoții, nu facem decat sa prelungim disconfortul. O strategie bună pentru a contracara acest lucru este să vă exprimați in legatura cu ele, fie vorbind, fie in scris. Acest lucru nu numai că vă va ajuta să vă simțiți mai bine, ci vă va ajuta și să deveniți mai rezistenți emoțional.
Nu este nimic rau in a incerca sa ramanem optimisti si in a fi recunoscatori pentru ceea ce avem, dimpotriva, ne este de ajutor. Dar putem face asta in timp ce ne recunoastem si ne acceptam si ingrijorarile, teama, sentimentul de neputinta si dorul de cei dragi.
Pozitivitatea fortata, platitudinilie si citatele motivationale nu ajuta, dar ascultarea reala si validarea emotionala pot face aceasta perioada de pandemie mai usor de suportat si de parcurs.