You are currently viewing PSIHOLOG: Beneficiile mentale ale vaccinarii Covid-19

PSIHOLOG: Beneficiile mentale ale vaccinarii Covid-19

  • Post category:PSIHOLOG

Cu doar cateva luni in urma, la aparitia vaccinurilor anti Covid-19, oamenii erau dispusi sa faca tot ce puteau pentru a avea sansa sa se vaccineze. Acum, cand exista mai multe vaccinuri disponibile tuturor, multa lume e ezitanta sau chiar refuza sa o faca. Cele mai des intalnite motive sunt: “vaccinurile nu au fost complet aprobate, au primit aprobare de urgenta, deci nu sunt sigure”; “nu exista studii de urmarire pe termen lung ale efectelor vaccinarii”; “este un complot al Big Pharma, Bill Gates etc. pentru a ne controla”; “sunt tanar, mai bine iau covid decat sa risc sa ma vaccinez”; “vaccinurile modifica AND-ul”. Miturile, teoriile conspiratiei, informatiile incomplete sau chiar false se rostogolesc in fiecare zi in spatiul public, ceea ce duce la mentinerea si perpetuarea lor.

Anxietatea legata de vaccinare are mai multe cauze. In primul rand, este vorba de teama naturala de necunoscut, de lucrurile noi. Apoi intervin erorile de gandire (inferenta arbitrara, catastrofizarea, rationalizari), care au legatura cu pastrarea sistemului de credinte si convingeri existent si respingerea oricarei idei care il contrazice. Nu in ultimul rand, este vorba si de un soi de “lene cognitiva”, o lipsa de motivatie si dorinta de informare corecta, deoarece acest lucru presupune efort de cercetare si analiza rationala. Totdeauna e nevoie de efort pentru a fi informat corect, din surse sigure si stiintifice.

Pandemia Covid a fost dublata de o pandemie de probleme de sanatate mentala, la nivel global: depresie, anxietate, tulburari de somn, stres posttraumatic, adictii, tulburari de comportament alimentar, probleme in relatii, ideatie suicidara. Desi vaccinarea se refera in primul rand la beneficii legate de sanatatea fizica, are si multiple beneficii mentale si emotionale:

– protejeaza oameniii de tulburari mintale care apar simultan cu infectia Covid-19 si de cele care s-au dovedit a se manifesta dupa trecerea prin boala;
– reducerea anxietății generale și a stresului, deoarece riscul și teama de infecție scad;
– revenirea la activitati care imbunatatesc sanatatea mintala: mai mult exercitiu, sport, calatorii, libertate de miscare etc.
– atingerea, imbratisarea, socializarea devin din nou posibile, toate fiind esentiale pentru mentinerea sanatatii emotionale;
– reapar speranta si senzatia de a fi in control asupra vietii tale, poti face din nou planuri legate de viitor;
– reduce sentimentul de singuratate, ne putem vizita din nou familiile si prietenii, fara teama de a ii expune vreunui risc;
– scade stresul creat de pierderea locului de munca si lipsa mijloacelor de intretinere – reluarea activitatilor economice afectate de pandemie da un sentiment de siguranta si duce la aparitia unor noi oportunitati pentru cei care au suferit in urma pierderilor materiale in timpul pandemiei
– redeschiderea scolilor readuce normalitatea in functionarea copiilor (si a familiilor lor), le reda sansa dezvoltarii cognitive si emotionale firesti, scazandu-le riscul de izolare, probleme emotionale, dependenta de ecrane etc.

PRECIZARE:

Acest articol nu este un indemn la vaccinare, ci la reflectie si analiza. Pana la urma, fiecare decide pentru sine ce face pentru sanatatea proprie.
Incercati sa luati decizia de a va vaccina sau nu in urma unui proces de gandire riguros si sincer.
Faceti o analiza de costuri si beneficii ale vaccinarii folosind informatii din surse sigure, care au la baza studii stiintifice. Discutati cu persoane in care aveti incredere (medicul dvs, psihologul, rude sau prieteni care au ales sa se vaccineze).
Nu in ultimul rand, ganditi-va la oamenii importanti din viata dvs, la cei pe care ii iubiti si care va iubesc.
Orice decizie luati, va avea impact asupra vietii lor, precum si asupra relatiei pe care o au cu dvs.
Ii putem proteja pe cei din jur si ne putem proteja familiile de tristete si suferinta, decizia e a fiecaruia dintre noi.

Psiholog clinician – Oana Filip