In articolul de saptamana trecuta am discutat despre ce sunt limitele sanatoase in relatii si cum ne putem da seama daca avem o problema legata de limitele personale. In partea a doua vom afla cum putem porni pe acest drum al stabilirii lor, nu totdeauna lipsit de obstacole, dar esential pentru sanatatea mentala, starea de bine si chiar siguranta noastra.
A avea limite sanatoase inseamna a sti ce nevoi ai, ce poti tolera si ce nu, cat de flexibil poti fi, ce iti face bine si ce iti provoaca distres si disconfort. Pentru a identifica si stabili aceste lucruri este nevoie de exercitiu, dar exista cativa pasi pe care ii putem urma pentru a reusi in acest demers:
1. Autocunoastere si constientizare – analizeaza cu onestitate care sunt ariile din viata ta in care simti nevoia de mai mult spatiu emotional, mental si fizic. Gandeste-te la ce iti doresti si ce nu, cu ce te simti confortabil, ce te sperie sau te ingrijoreaza, care sunt situatiile sau relatiile care te epuizeaza, te frustreaza sau te infurie si cum ti-ai dori sa fii tratat.
2. Comunicare asertiva – comunica direct si specific celorlalti care sunt limitele si nevoile tale, cu calm si respect, dar ferm si cat mai clar. E posibil sa simti teama, vina, disconfort, dar nu uita ca ai dreptul sa iti setezi limitele si sa iti fie respectate. Nu acuza si nu face reprosuri, ci foloseste afirmatii despre propria persoana(Ex: Eu ma simt atunci cand ; am nevoie de ; m-as bucura daca ; nu imi place atunci cand ).
3. Invata sa spui “nu” – chiar daca nu ti se pare, NU este o propozitie completa. E posibil sa eziti sa spui “nu” fara sa dai explicatii sau sa oferi mai multe informatii, dar nu este necesar sa o faci.
4. Fa o prioritate din ingrijirea de sine si din starea ta de bine – acorda-ti permisiunea de a te pune pe primul loc. In felul acesta, nevoia si motivatia de a stabili limite vor deveni mai puternice. Cand te pui pe primul loc, vei avea mai multa energie, liniste sufleteasca si disponibilitate de a fi alaturi de ceilalti, vei putea fi un partener, un coleg, un prieten sau un parinte mai bun.
5. Incepe cu pasi mici – stabilirea limitelor si comunicarea asertiva sunt abilitati care au nevoie de curaj, antrenament si de incredere in sine. Incepe cu o limita mai usor de stabilit, apoi creste gradual pana la limite mai dificil de implementat. Fiecare succes iti va da curaj, motivatie si incredere in sine.
6. Cere ajutor – daca ai dificultati in constientizarea, setarea sau mentinerea limitelor, un terapeut te poate ajuta sa explorezi ce nevoi ai si care sunt metodele care ti se potrivesc pentru a recapata controlul asupra propriei vieti.
Frica, vinovatia si indoiala de sine sunt potentiale capcane pe drumul stabilirii limitelor sanatoase in relatiile noastre cu ceilalti. E posibil sa ne temem de reactia celorlalti, sau sa ne simtim vinovati daca spunem”nu” unui membru al familiei. Multi cred ca ar trebui sa ramana prezenti intr-o situatie care le face rau, sa spuna”da” doar pentru ca sunt un fiu sau o fiica buna. Limitele nu sunt doar un semn al unei relații sănătoase, sunt un semn de respect de sine. Așadar, acordați-vă permisiunea de a stabili limite și de a actiona pentru a le mentine.
Nu in ultimul rand, deși stabilirea limitelor este crucială, este la fel de important să respectăm limitele pe care și le-au stabilit alții. Acest lucru este valabil pentru părinți, copii, parteneri romantici, șefi, colegi de muncă și oricine interacționează cu altii sau are putere asupra lor. Respectul este o stradă cu două sensuri, iar acceptarea si respectarea limitelor pe care și le-au stabilit alții este la fel de importantă ca stabilirea unor limite pentru sine.
Psiholog clinician – Oana Filip