You are currently viewing PSIHOLOG: Ce este tulburarea afectiva sezoniera (SAD)

PSIHOLOG: Ce este tulburarea afectiva sezoniera (SAD)

  • Post category:PSIHOLOG

Vremea de afara ne poate afecta tuturor starea de spirit. In general ne simtim mai bine cand e soare decat atunci cand ploua sau vremea e rece si mohorata. Dar când se schimbă anotimpurile, aducând schimbări pe termen lung ale vremii, temperaturii și lungimii zilei, unii oameni sunt afectați si in alte moduri. Schimbările sezoniere le pot afecta întreaga stare de bine, emotional si fizic. Dacă  vă simțiți ca o persoană (complet) diferită în funcție de anotimp, este posibil să suferiti de tulburare afectivă sezonieră (SAD).

Tulburarea afectivă sezonieră  este o forma de depresie care apare în anumite perioade ale anului. De obicei, începe în toamnă, când zilele devin mai scurte și durează pe tot parcursul iernii. O formă mai puțin frecventă de SAD afectează oamenii în lunile de vară și de obicei începe în primăvară.
Tulburarea afectivă sezonieră pare să fie mai frecventa în rândul persoanelor care trăiesc  departe de ecuator, la nord sau sud. Acest lucru se poate datora scăderii luminii solare în timpul iernii și a zilelor mai lungi în lunile de vară.

Simptomele depresiei de iarna:

– Sentimente de tristețe și lipsa de speranta

– Hipersomnie sau tendința de a dormi excesiv

– Gânduri legate de moarte, ideatie suicidara

– O crestere a apetitului, în special pofta de alimente dulci sau care contin amidon

– Creștere în greutate

– O senzație de greutate în brațe sau picioare

– O scădere a nivelului de energie

– Scăderea activității fizice

– Oboseală accentuata

– Dificultati de atentie si concentrare

– Iritabilitate

– Sensibilitate crescută la respingerea socială

– Evitarea situațiilor sociale

Simptomele depresiei de vară :

– Apetit scazut

– Pierdere în greutate

– Insomnie

– Stari de agitație și anxietate

Cauzele exacte ale SAD nu se cunosc, insa exista dovezi ca unii factori pot fi:

  1. Dereglarea ritmului circadian – acest ceas intern al organismului este localizat in creier si ajuta la reglarea ciclurilor somn-veghe. Nivelul scazut de lumina solara in toamna si iarna poate perturba ceasul intern al corpului si poate duce la dispozitie depresiva.
  2. Nivelurile de serotonina – lumina redusa a soarelui poate provoca scaderea nivelurilor acestui neurotransmitator care afecteaza starea de spirit si poate declansa depresia.
  3. Nivelurile de melatonina – acest hormon implicat in reglarea somnului si care afecteaza dispozitia este produs in timpul noptii. Pe măsură ce zilele de iarnă devin mai scurte și mai întunecate, producția de melatonină în organism crește și oamenii tind să se simtă mai somnoroși și mai letargici.

Tratamentul SAD include psihoterapie, uneori combinata cu medicatie care sa regleze nivelurile de serotonina sau melatonina, sau/si fototerapie (terapia cu lumina). Daca va regasiti in simptomele de mai sus la fiecare schimbare de anotimp, cel mai bine e sa stati de vorba cu un specialist in sanatate mintala, care va poate ajuta sa alegeti cea mai potrivita forma de tratament pentru dvs.

 

Psiholog clinician – Oana Filip