You are currently viewing PSIHOLOG: Cum recunoaștem anxietatea funcțională

PSIHOLOG: Cum recunoaștem anxietatea funcțională

  • Post category:PSIHOLOG

Anxietatea se poate manifesta in multe moduri, in diverse arii ale vietii, iar simptomele ei pot varia in intensitate si pot afecta mai mult sau mai putin functionarea zilnica a unei persoane.

Desi anxietatea functionala nu este recunoscuta oficial ca fiind o tulburare de sanatate mintala, este o afectiune marcata de simptome de anxietate care, totusi, nu impiedica functionarea in viata privata si profesionala. O persoana care sufera de anxietate functionala poate parea calma, sigura pe ea, poate avea o cariera de succes, poate face fata responsabilitatilor familiale si poate mentine relatii personale. Sub toata aceasta carcasa exterioara aparent perfecta se ascund insa temeri, ingrijorari, ganduri anxioase, uneori chiar obsesive.

Caracteristicile anxietatii functionale se manifesta pe mai multe planuri, dar simptomele nu sunt atat de intense incat sa afecteze viata de zi cu zi, iar adesea nu sunt evidente nici pentru persoana care le experimenteaza. Printre cele mai frecvente se regasesc:

 Anxietate sau ingrijorare excesiva, in special inainte de un eveniment considerat important (anxietate de performanta)
 Agitatie, nervozitate
 Iritabilitate crescuta
 Probleme de concentrare sau de memorare
 Insomnii
 Modificari ale ritmului cardiac
 Tendinta de a face pe plac celorlalti, de teama a nu-i dezamagi
 Tendinta de a te compara cu ceilalti
 Oboseala psihica si fizica
 Inabilitatea de a te relaxa, de a te bucura de momentul prezent
 Un program supraincarcat
 Procrastinare (amanarea sau intarzierea indeplinirii unei sarcini)
 Ticuri nervoase
 Idei persistente pe o anumita tema
 Perfectionism
 O nevoie intensa de control asupra situatiilor si deciziilor
 Evitarea vacantelor si timpului liber
 Dificultati in luarea deciziilor
 Inabilitatea de a spune “Nu”
 Nevoie de asigurare si de validare
 Temeri cu privire la viitor
 Trecere rapida de la entuziasm la descurajare
 Teama de esec sau de critica
 Risc de consum de alcool, substante sau mancat excesiv ca modalitate de a face fata acestor stari

Multe caracteristici ale indivizilor cu anxietate functionala sunt percepute pozitiv: punctuali, organizați, deschisi, saritori, orientați spre detaliu, proactivi și performanti. Adesea aceste caracteristici sunt considerate ca fiind trasaturi de personalitate, si nu un rezultat al anxietatii. Insa disponibilitatea permanenta, perfectionismul, nevoia de control si inabilitatea de a spune nu si de a se relaxa pot avea costuri semnificative, putand duce la tulburari de anxietate si depresie.

Psihoterapia si anumite modificari ale stilului de viata pot ajuta o persoana care sufera de anxietate functionala sa isi regaseasca echilibrul, sa invete modalitati noi de interpretare si abordare a situatiilor stresante si sa integreze in viata de zi cu zi momente de relaxare si odihna, absolut esentiale pentru mentinerea sanatii mintale.

Psiholog clinician – Oana Filip