You are currently viewing PSIHOLOG: Ce isi doresc copiii de la parintii lor

PSIHOLOG: Ce isi doresc copiii de la parintii lor

  • Post category:PSIHOLOG

Părinților le este ușor să identifice nevoile fizice ale copilului lor: mâncare hrănitoare, haine calduroase când este frig, culcare la o oră rezonabilă. Cu toate acestea, este posibil ca nevoile mentale și emoționale ale unui copil să nu fie la fel de evidente. O sănătate mintală bună le permite copiilor să gândească clar, să se dezvolte social și să învețe noi abilități.

Copiii nu au nevoie de tone de jucarii, haine scumpe, gadget-uri de ultima generatie sau vacante exotice ca sa se dezvolte sanatos si armonios. Ceea ce isi doresc si au nevoie de la parintii lor este sa se simta iubiti, vazuti, intelesi si alinati. In limbajul lor, asta inseamna:

1. “Arata-mi ca ma iubesti, da-mi pupici si imbratisari, nu te teme ca o sa fiu un rasfatat daca faci asta.” – iubirea nu rasfata, doar lucrurile pe care le facem sau le oferim in numele, sau mai rau, in locul iubirii, pot face asta.
2. “Fii un model pentru mine, pentru ca invat privindu-te si urmarindu-te” – nu e simplu, dar e necesar sa invatam sa ne gestionam emotiile, sa fim atenti la comportamentele noastre, sa incercam sa transmitem valori si principii sanatoase.
3. “Accepta-ma asa cum sunt, nu ma compara cu alti copii, nici macar cu fratii sau surorile mele” – fiecare copil e diferit, iar comparatiile cu alti copii pot avea efecte negative pe termen lung, cum ar fi o stima de sine scazuta sau un sentiment de neadecvare.
4. “Ai rabdare si fii bland cu mine, vreau sa invat lucruri, dar creierul meu este inca in dezvoltare si am nevoie de timp ca sa fac asta” – rabdarea si blandetea sunt absolut necesare, copiii au nevoie de timp pentru a intelege, absorbi si utiliza informatiile pe care le primesc de la adulti.
5. “Vorbeste cu mine, nu catre mine. Stiu ca esti ocupat, dar am nevoie sa petreci timp cu mine, sa ne jucam si sa ne distram impreuna” – e necesar sa ascultam cu atentie atunci cand copiii ne povestesc despre lucrurile care ii preocupa. Chiar daca pentru adulti pot parea niste nimicuri, pentru copii sunt importante. Daca se simt ascultati si intelesi, cand vor creste vor avea curaj sa discute si despre lucruri importante cu parintii lor si sa ceara ajutor daca au probleme. De asemenea, cand ne jucam cu copiii, avem sansa sa ne concentram pe comportamentele dezirabile si sa le intarim. Laudati comportamentul, nu copilul, lasati-l sa conduca el jocul si aratati copilului ca va simtiti bine si ca va distrati.
6. “Te rog sa ai incredere in mine” – ca sa ajunga sa aiba gandire critica si discernamant, copiii au nevoie sa invete sa ia decizii. Lăsați-i sa decida cu privire la lucruri care nu reprezinta un pericol, un risc pentru sănătate sau un inconvenient pentru alții. Vor face si greseli, dar in felul acesta vor invata sa ia decizii bune pe viitor.
7. “Lauda-ma cand fac lucrurile bine, incurajeaza-ma cand mi-e greu si spune-mi ca esti mandru de mine” – cuvintele de incurajare si apreciere au un efect pozitiv asupra copiilor. Apreciati sincer si incurajati efortul, nu va concentrati pe rezultat sau pe abilitati.
Atunci cand sunt folosite corect, laudele au efecte pozitive de lunga durata, cresc stima de sine si motivatia intrinseca a copilului.

Creșterea copilului este jobul cel mai plin de satisfactii pe care il vom avea vreodată, dar vine la pachet cu multe provocări. Toti părinții doresc ceea ce este mai bun pentru copilul lor și o relație buna intre părinte si copil pune bazele personalității, alegerilor pe care le va face in viață și comportamentului general pe care il va avea.
Este nevoie de iubire, rabdare, incredere si informare corecta pentru a dezvolta o relatie buna cu copilul, iar daca simtiti ca experientele din copilarie va influenteaza negativ in acest demers, apelati cu incredere la ajutorul unui specialist.

Psiholog clinician – Oana Filip