You are currently viewing PSIHOLOG: CUM RECUNOASTEM PARINTII TOXICI

PSIHOLOG: CUM RECUNOASTEM PARINTII TOXICI

  • Post category:PSIHOLOG

Părinții toxici sunt acei părinți care au, cu consecventa, comportamente care provoacă vinovăție, teamă sau obligație copiilor lor. Acțiunile lor nu sunt evenimente izolate, ci tipologii de comportament care modelează negativ viața copilului lor.

Orice parinte poate să greșească, să țipe prea mult sau să facă lucruri potențial dăunătoare copiilor lor – chiar și neintenționat. Dar tendinta lor este să facă lucrurile mai bine și să le corecteze pe viitor .

Cu toate acestea, un părinte toxic este mai preocupat de propriile nevoi si nu se gandeste dacă ceea ce face este dăunător sau provoaca suferinta. Acesti parinti nu își vor cere scuze si nu vor recunoaște că ceea ce fac este greșit, iar abuzul si neglijarea devin progresive sau perpetue.

A fi parinte este o misiune dificila, pentru care nimeni nu este cu adevarat pregatit. Aceasta misiune se executa pe baza experientelor din propria copilarie. Majoritatea copiilor este capabila să facă față unei explozii ocazionale de furie, dar copiii au nevoie de liniște, dragoste și înțelegere pentru a contracara efectele sale negative. De asemenea, au nevoia de a crea legaturi cu părinții sau persoanele care ii ingrijesc, dar această nevoie îi face vulnerabili la părinți care, la randul lor, au fost răniți în anii copilariei. Adulții promit adesea să nu se comporte sau să reacționeze niciodată față de copiii lor așa cum au făcut părinții față de ei. Din păcate, deseori se luptă să învețe din greșelile din trecut ale părinților și repetă tiparele de funcționare toxică si disfuncțională a acestora.

Semne ale unui parinte toxic:
1. Nu ofera intelegere si validare emotionala
2. Este foarte critic, orice ai face nu e multumit
3. Face “glume” umilitoare
4. Nu permite exprimarea emotiilor negative
5. Incearca sa te faca sa te simti vinovat pentru a te controla, sau foloseste banii in acest scop
6. Isi pune propriile sentimente pe primul loc
7. E abuziv verbal sau fizic si isi justifica comportamentul dand vina pe copil (ex: “uite ce m-ai facut sa spun sau sa fac”)
8. Te face responsabil pentru fericirea lui
9. Nu iti respecta intimitatea
10. Isi retrage afectiunea daca nu ii faci pe plac

Odata ajunsi adulti, ne putem confrunta in continuare cu aceste comportamente. Un parinte toxic iti poate spune ce decizii sa iei, cum sa iti cheltui banii, ce partener sa iti alegi, iti va critica felul in care te imbraci, gatesti sau iti cresti copiii. Desi esti adult, vei fi tratat ca un copil care nu e in stare sa ia decizii pentru el, care nu e suficient de matur sau de competent sa isi conduca propria viata. Un parinte toxic va vrea sa stie totul despre viata ta personala, nu va tine cont de limitele personale sanatoase (ex: vine neanuntat sau neinvitat oricand doreste) si va incerca sa te manipuleze emotional si chiar material pentru a te controla.

Relația pe care o avem cu părinții noștri este importantă și poate defini cine suntem și ce vrem de la viață. Uneori, însă, această relație este toxică și ne poate bântui viața adultă. Pentru a ne proteja starea de bine, trebuie să fim sinceri cu privire la nevoile noastre și să acționăm pentru a ne pastra sănătatea mentala și emoționala. Niciun părinte nu are dreptul să-și desconsidere sau să-și trateze fara respect copilul … indiferent de vârsta pe care ar putea să o aibă.

Psiholog clinician-OANA FILIP