You are currently viewing PSIHOLOG: DRAGOSTE SAU DEPENDENȚĂ EMOȚIONALĂ?

PSIHOLOG: DRAGOSTE SAU DEPENDENȚĂ EMOȚIONALĂ?

  • Post category:PSIHOLOG

În timp ce dorința de a iubi și de a fi iubit este perfect normală, sentimentul îmbătător de a fi îndrăgostit poate crea dependență pentru unii indivizi. Dacă te-ai îndrăgostit vreodată, știi cât de puternic poate fi. Simțiți o emoție care face ca totul să pară nou și minunat. Este firesc să vrei ca acest sentiment euforic să dureze pentru totdeauna.
Dragostea este greu de definit, deoarece inseamna ceva diferit pentru fiecare. Din aceasta cauza, multe persoane confunda iubirea cu dorinta fizica sau cu compatibilitatea.
Un partener dependent emotional are tendinta de a fi indragostit de ideea de fi indragostit si va face o catastrofa din detalii lipsite de importanta reala (de exemplu un raspuns intarziat la un mesaj, analizarea semnelor de punctuatie folosite si alegerea cuvintelor).
Este normal să ai o anumită doza de dependență emoțională fata de partenerul tău.
Aceasta nu este, prin natura sa, disfuncțională. Cu toate astea, atunci când este excesiva, încetează să mai fie sănătoasa – atat pentru tine, cat si pentru partenerul tău și pentru relație în general.

Cateva diferente intre dragoste si dependenta emotionala:
1. Dragoste: Relatia este bazata pe dorinta de a fi impreuna cu partenerul, asa cum este el/ea.
Dependenta: Relatia e bazata pe nevoia de a fi impreuna cu partenerul si pe cine doriti ca el/ea sa fie sau sa devina.
2. Dragoste: Cauti sau ai un partener disponibil emotional, care sa te trateze asa cum meriti.
Dependenta: Cauti sau ai un partener indisponibil emotional sau chiar abuziv.
3. Dragoste:Te simti bine si alaturi de partener, dar si atunci cand nu sunteti impreuna si aveti activitati si preocupari diferite.
Dependenta: Ti-e destul de greu sa te bucuri de prezenta partenerului si sa te simti bine cu el/ea, si totusi te sperie si eviti sa fii singur(a) si sa aveti activitati si preocupari separate.
4. Dragoste: Cand te gandesti la o potentiala despartire, te sperie ideea ca partenerul sa nu mai faca parte din viata ta.
Dependenta: In cazul unei despartiri, te sperie ideea de a ramane singur(a).
5. Dragoste: Esti atent(a) si la nevoile tale, nu doar la cele ale partenerului, stiind că ambele trebuie îndeplinite pentru o relație sănătoasă.
Dependenta: Îți minimizezi nevoile de teamă să nu-ți alungi partenerul.
6. Dragoste: Te simti implinit(a), valoros si suficient(a) in relatie, dar si in afara ei.
Dependenta: Te astepti ca partenerul sa te faca sa te simti in acest fel si simti ca nu ai sens in afara unei relatii.
7. Dragoste: Îți asumi responsabilitatea pentru propria fericire indiferent dacă ești într-o relație sau nu.
Dependenta: Crezi că poți fi fericit(a) și poți să-ți atingi potentialul doar dacă găsești persoana potrivită.
8. Dragoste: Știi că relațiile sănătoase pot fi uneori dificile sau dureroase și presupun compromisuri, dar nu includ auto-sabotaj sau comportamente riscante si disfunctionale.
Dependenta:Ignori, negi sau tolerezi comportamentul disfuncțional, pierderea stimei de sine și comportamentele de auto-sabotare pentru a evita pierderea relației.

Relațiile care generează dependență emoțională ajung să-i facă pe amândoi nefericiți. Persoana dependentă își dorește întotdeauna mai mult, nu este mulțumită și trăiește cu anxietate continuă generată de frica de pierdere. Celălalt partener se simte din ce în ce mai copleșit, incapabil să-și dezvolte potențialul, prins într-o relație care nu oferă nimic. Ca urmare, mai devreme sau mai târziu, aceste relații ajung la sfârșit.

Din fericire, dacă ne dăm seama din timp de existenta dependentei emotionale, putem canaliza acea energie într-un mod pozitiv, către o iubire matură care permite ambelor persoane să se dezvolte și să se completeze reciproc. Un terapeut va poate ajuta sa recunoasteti caracteristicile dependentei emotionale din relatie, sa aflati care sunt cauzele ei si sa invatati metode sanatoase de a face fata propriilor nevoi, nesigurante si incertitudini.

Psiholog clinician-OANA FILIP