You are currently viewing PSIHOLOG: Cum sa le vorbim copiilor despre razboi

PSIHOLOG: Cum sa le vorbim copiilor despre razboi

  • Post category:PSIHOLOG

Incepand cu dimineata zilei de joi, 24 februarie, cand Rusia a atacat Ucraina si a pornit invazia, discutiile despre razboi si criza refugiatilor sunt pe toate canalele media si pe buzele tuturor. Se vorbeste despre razboi peste tot, in social media, la televiziuni, in scoli, in parc sau la supermarket. Sunt informatii care pot genera frica, tristete, furie, confuzie si anxietate, iar copiii nu pot fi feriti de ele, oricat de mult ne-am dori lucrul acesta.

Nivelul de intelegere si capacitatea de procesare a informatiilor difera in functie de varsta si de maturitatea copiilor, iar ei se raporteaza la evenimentele din jurul lor dupa o logica diferita de cea a adultilor si percep realitatea intr-o maniera diferita si profund personala. De asemenea, copiii sunt foarte intuitivi si reactioneaza la starea emotionala a parintilor, de aceea e important ca adultii sa-si monitorizeze si sa-si gestioneze emotiile atunci cand se afla in preajma copiilor.

 

Iata cateva sugestii despre cum sa abordati conversatia cu copilul si sa ii oferiti sprijin si confort:

 

  1. Aflati ce stie deja si ce simte – un copil mai mare are sanse mari sa stie deja multe despre ce se intampla, de la colegii de scoala si de pe retelele sociale. Intrebati ce si cat stie, ce simte despre ceea ce a vazut si a citit si de unde a obtinut informatiile. Incurajati-l sa isi limiteze consumul de stiri si sa ia pauze de la retelele de socializare pentru alte activitati: petrecerea timpului in aer liber, sport, muzica, vizionarea unei emisiuni amuzante etc.
  2. Adaptati conversatia la varsta copilului – copiii mici nu inteleg notiunile de conflict si razboi, de aceea e suficient sa stie ca, uneori, tarile se lupta. Puteti sa ii ajutati cu analogii din desene animate sau povesti. Copiii mai mari inteleg pericolele mai bine decat cei mici, deci e posibil sa aiba mai multe intrebari. Fiti concis, nu explicati in exces situatia si nu intrati in detalii care sa le provoace anxietate inutila.

Ca o regula generala, segmentul de varsta 2- 5 ani trebuie protejat. Intre 6 si 12 ani oferim raspunsuri numai daca pun intrebari (nu uitati sa aflati inainte ce si cat stiu). Daca au peste 13 ani, adaptam discutia la nivelul de maturitate si intelegere a copiilor.

  1. Validati emotiile copilului – tentatia de a spune “nu te ingrijora” e mare, dar incercati sa o evitati, pentru ca nu ajuta. Emotiile copilului sunt reale si e necesar sa ii oferiti posibilitatea de a fi exprimate. Fiti calmi si prezenti pe deplin atunci cand isi exprima preocuparile si ingrijorarea si spuneti-i ca e in regula sa se simta speriat sau suparat.
  2. Incercati sa ii linistiti – in primul rand, spuneti-le ca sunteti acolo pentru ei oricand au nevoie sa vorbeasca. Amintiti-le ca nu este problema lor sa rezolve situatia si ca adultii din lumea intreaga lucreaza la gasirea unei solutii. Concentrati-va pe stiri pozitive: voluntarii care se organizeaza pentru a ajuta, organizatii si comunitati care strang bani si donatii, vorbiti-le despre gesturi de solidaritate si importanta compasiunii in general, nu doar in vreme de razboi. In functie de varsta, pot contribui si ei la aceste eforturi, faptul ca ajuta ii va face sa se simta mai bine. Daca sunt mici, pot face un desen pentru pace sau pot dona o jucarie. Daca sunt mai mari, pot dona o suma din banii lor de buzunar sau din pusculita. Daca sunteti implicati direct in aceste eforturi umanitare, puteti sa ii luati cu dumneavostra pe cei mai mari ca sa ajute, de exemplu, la sortarea donatiilor.

 

Generatia actuala de copii nu e prima care se confrunta cu amenintarea directa sau indirecta a razboiului, dar e prima care are acces la atat de multa informatie, in timp real. Ca adulti, e important sa va informati din surse sigure si de incredere, sa evitati manipularea si senzationalul mult prea prezent pe ecranele unor televiziuni si sa deveniti o sursa sigura si credibila de informare pentru copiii dumneavoastra. Incercati sa monitorizati activitatea on-line a copiilor si invatati-i sa se fereasca de manipulare si fake-news.

Avand aceste conversatii cu copiii, le veti arata ca sunteti dispusi si deschisi la a discuta, chiar si atunci cand vremurile sunt dificile. Acest lucru va ajuta la construirea unei fundatii solide in relatia cu copilul si va deschide calea unei comunicari sincere si eficiente si pe alte subiecte dificile care vor aparea in viitor.

 

 

Psiholog clinician – Oana Filip