You are currently viewing SĂNĂTATE: CUM SĂ NE PREGĂTIM MENTAL PENTRU O IARNĂ ÎN PANDEMIE

SĂNĂTATE: CUM SĂ NE PREGĂTIM MENTAL PENTRU O IARNĂ ÎN PANDEMIE

  • Post category:Sanatate

În ultimele câteva săptămâni a devenit clar pentru toata lumea că pandemia va fi o provocare pe termen mai lung decât ne-am fi dorit. Mulți dintre noi au sperat că, odată cu relaxarea din timpul verii, lucrurile vor continua să revină treptat la normal, până când un vaccin sau tratamente mai eficiente vor fi disponibile pe scară largă. În realitate, a fost o certitudine faptul că va exista o creștere a cazurilor de coronavirus în toamnă și iarnă, iar asocierea cu gripa sezonieră va pune o presiune asupra sistemelor de sanatate din intreaga lume. Acest lucru se întâmplă deja și va trebui să ne obișnuim din nou cu unele restricții. In mod evident, acest lucru va fi foarte dificil pentru mulți dintre noi, iar impactul va fi mai mare pentru unii decât pentru alții.

Pe masura ce se apropie iarna, mulți dintre noi ne simțim obosiți sau chiar epuizati de restricțiile pe care a trebuit să le respectăm, de schimbarea rutinelor si a comportamentelor. Ideea de a ne întoarce la momentele dificile din aprilie și mai ar putea fi foarte stresanta – mai ales dacă am avut dificultati in mentinerea contactelor sociale, sau munca si școlarizarea la domiciliu ne-au facut sa ne confruntam cu situatii tensionate. Ce trebuie reținut este că, deși s-ar putea să simțim că dam înapoi, suntem într-un moment diferit acum: avem o înțelegere mult mai buna a virusului și a modului in care poate fi tratat, iar unii dintre noi au invatat lucruri importante si valoroase despre ei si despre cei din jur in perioada carantinei.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l avem în vedere pentru sănătatea noastră mentală este că nu avem certitudini in privinta parcursului pandemiei – este greu să facem planuri pe termen lung și este foarte ușor să ne lasam afectati de gandirea de tip “dar daca…”, ceea ce poate produce anxietate si lipsa de speranta cu privire la viitor.

Ce puteti face pentru a va proteja sanatatea mentala:

1. Cereti ajutor cât mai curând posibil, mai ales in cazul aparitiei problemelor financiare sau de sanatate mentala.
2. Creati o rutină și stabiliți obiective pe termen scurt (ex: azi, mâine, săptămâna viitoare). In cazul sarcinilor mai dificile si de durata mai mare, incercati o structurare pe etape.
3. Includeti in programul zilnic pauze de relaxare sau de plimbare in natura. Toate cercetarile au aratat că mersul pe jos și timpul petrecut în natură au avut efecte foarte bune in combaterea stresului in aceasta perioada de pandemie.
4. Aveti grija sa va odihniti suficient – somnul este esential pentru sănătatea noastră mentală.
5. Rămâneți conectat – indiferent dacă este vorba de colegi de muncă, prieteni sau familie – chiar dacă nu îi puteți vedea. Fă un efort special să păstrezi legătura cu persoanele pe care le știi că sunt singure sau vulnerabile.
6. Ramaneti fermi in privinta deciziilor legate de expunerea la virus – incercati sa nu va lasati manipulati sau dominati (poate fi greu să te împotrivești prietenilor care vor să încalci regulile privind distanțarea socială, sau te poti simti obligat sa ramai in relatii toxice).
7. Nu uitati de propriile nevoi si găsiți timp pentru ele.
8. Incercati sa va imprieteniti cu zilele reci si intunecate: planificati iesirile in timpul zilei, pe cat posibil si incercati sa aveti seara activitati relaxante: citit, vizionarea unui film sau jocuri si activitati impreuna cu familia.

Ori de câte ori ne simțim copleșiți, primul lucru pe care trebuie sa il facem este să ne oprim și să ne gândim la următorul pas. Pentru a putea avea grija de ceilalti, e necesar sa avem grija de noi, de sanatatea noastra fizica si mentala.

Psiholog clinician Oana Filip