You are currently viewing EDITORIAL: Consiliul de Securitate ONU ar trebui să aibă membri cu drept egal de vot

EDITORIAL: Consiliul de Securitate ONU ar trebui să aibă membri cu drept egal de vot

  • Post category:Editorial

Se pare că dorințele unor “prezicători” încep să prindă contur. În sfârșit, Putin îi ajută, arătându-și mușchii pe teritoriul Ucrainei, lucru destul de iresponsabil și provocator.
Dar, declarațiile belicoase ale unor terțe state nu fac decât să agraveze situația și chiar să extindă conflictul în zonă. În astfel de momente, diplomația, negocierile pașnice, si abținerea de la amenințări, au un rol decisiv în aplanarea conflictului si reducerea victimelor.
Entitatea cea mai potrivită pentru a interveni în soluționarea acestui conflict este Organizația Națiunilor Unite, prin Consiliul de Securitate. Pentru asta a fost creată această entitate, iar deciziile ONU ar trebui respectate de toții membrii.
“ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”
“Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) = organul ONU responsabil de menţinerea păcii şi securităţii la nivel internaţional; are capacitatea de a iniţia operaţiuni de instaurare şi menţinere a păcii precum şi intervenţii militare; toate deciziile sale sunt exprimate în rezoluţii CSONU”.
Părerea mea, și nu numai, este că, în Consiliul de Securitate ONU nu ar trebui să mai existe membri permanenți, cu drept de veto (conform principiului de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial-The winner takes it all); toți cei 15 membri să aibă drept egal de vot.
Astfel ONU ar putea deveni cu adevărat o organizație democratică, cu o reală capacitate de a soluționa conflictele internaționale.
Dreptul de veto al oricăruia dintre membrii permanenţi nu face decât să încetinească sau chiar să blocheze procesul luării deciziilor în cadrul CSONU.

Col.(r) Paul Gheorghe Necula