You are currently viewing EDITORIAL:  RAZBOIUL DE 1421 DE ZILE-(1941-1945)-EPISODUL III

EDITORIAL: RAZBOIUL DE 1421 DE ZILE-(1941-1945)-EPISODUL III

  • Post category:Editorial

 

23 iunie 1941. A doua zi de război!

 

♦ Pe front, acţinile militare se derulează conform concepţiei strategice iniţiale: ,,defensivă activă”.

• De la Izvoarele Sucevei până la vărsarea Dunării în Mare au loc acţiuni de mai mare sau mai mică anvergură. Rezistența opusă de trupele sovietice face ca luptele să capete un caracter local. Unele incursiuni peste Prut reuşesc (la Bădărăi, unde podul a fost ocupat intact de către genişti, altele nu: la Ungheni, Ştefăneşti etc.).

• Ajunse la millocul albiei Prutului, bărcile unei subunităţi din Regimentul 7 vânători sunt surprinse de proiectoarele inamicului şi lovite de gloanţele a zeci de arme automate. Incursiunea eşuează.

• Sovieticii reacţionează prin trageri puternice de artilerie şi execută numeroase incursiuni (la Orofteanca, Mitoc, Giurgiulești etc.).

• ,,Se zguduia pământul – consemna un militar din Regimentul 7 roșiori. Un zgomot asurzitor, rezultat din spargerea proiectilelor și vâjiitul schijelor. Câinii din satul Orofteanca fugeau urlând de spaimă; case în flăcări. Pe scurt, un tablou de groază”.

• La Șerbaia, sub lumina proiectoarelor, sovieticii încearcă să realizeze o trecere prin vad.

• La Bogdănești, inamicul este respins de militarii Companiei 9 din Regimentul 6 gardă ,,Mihai Viteazul”, lupta dându-se la baionetă.

• Pe direcţia Rânzeşti – Ghioltosu (sud Ţiganca) o subunitate din Regimentul 1/2 vânători gardă, condusă de locotenentul Constantin Petrescu, atacă prin balta Prutului, cu armele deasupra capului, reuşind să străpungă dispozitivul inamicului şi să ocupe o poziţie dominantă la nord de Gheltosu. Neprimind întăriri este obligată să se retragă în cursul nopţii, sub presiunea inamicului.

• Divizia 1 gardă pierde 24 ostaşi ucişi, 24 răniţi şi 8 dispăruţi.

• Avioanele sovietice bombardează orașele Galați, Tulcea, Iași, Rădăuți, Dorohoi, Constanța ș.a.

• Eroul zilei devine locotenentul Horia Agarici din Flotila 1 vânătoare, care doboară deasupra Constanței trei avioane inamice.

♦ ,,Datorită evenimentelor din ultimele zile, declararea războiului contra Rusiei și intrarea trupelor în Basarabia – menționează un document al Corpului 3 armată – moralul este foarte ridicat. Micile nemulțumiri au dispărut și fiecare este gata și așteaptă cu înfrigurare să-și facă datoria față de țară pentru restabilirea graniţelor noastre strămoșeşti”.

♦ Ion Antonescu confirmă primirea directivei operative de la Hitler și mulțumește ,,cu gratitudine pentru cinstea făcută”, asigurându-l că armata română ,,va fi la înălțimea dârzeniei, elanului și eroismului dovedite de străbunii noștri în lungul celor 20 de secole de luptă, de martiraj și de glorie românească”. Face cunoscut că ,,armonia cu comandamentele germane din România este perfectă” și că se va conforma ,,întocmai directivelor primite”.

♦ În pofida stării de război, Ministerul Afacerilor Străine nu transmite nicio instrucţiune Legaţiei române de la Moscova.

♦ Pe alte fronturi:

• În Lituania, regimentul blindat al Diviziei 7 tancuri (din Grupul 3 tancuri) ajunge la sud de Vilnius, trupe ale Corpului 2 armată luptă cu sovieticii la vest de Kaunas, iar forţe ale Grupului 4 tancuri întâmpină o rezistenţă redusă înaintând spre Ukmergė. La sud-vest de Vilnius, tot mai mulţi militari din corpurile de trupă lituaniene, încadraţi în unităţile sovietice se predau trupelor germane.

• În Bielorusia, trupe ale Grupului 2 tancuri ajung la Ružany, obligând forţele sovietice din zona oraşului polonez Białystok să se retragă spre Slonim. Corpurile 24 și 47 blindate pătrund spre Kobryn, respectiv Pruzhani.

• Lupte grele de tancuri au loc şi în Ucraina, în zona Luţk, Brodî şi Rovno.

♦ Aviația sovietică întreprinde raiduri asupra a 10 orașe din sudul și centrul Finlandei, iar trupele terestre deschid foc la frontieră.

 

 

 

 

Prof. Univ. Dr. Col.(r) Alesandru Duțu – Vicepreședinte al Comisiei Române de Istorie Militară