You are currently viewing EDITORIAL: Decorație acordată în 1905 directorului Școlii de agricultură și meserii din Nucet, județul Dâmbovița

EDITORIAL: Decorație acordată în 1905 directorului Școlii de agricultură și meserii din Nucet, județul Dâmbovița

  • Post category:Editorial

Cu ocazia zilei de 10 mai, regele Carol I a conferit, prin Decretul regal nr. 3.753 din 4 iulie 1905, Medalia „Serviciul Credincios” clasa I (de aur) lui Popeanu Alexandru, director și institutor al Școlii de agricultură și meserii din Nucet, județul Dâmbovița. Decretul de mai sus a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 88 din 20 iulie / 2 august 1905, p. 3312. Conform adeverinței de primire a brevetului și însemnelor Medaliei „Serviciul Credincios” clasa I, semnată în 30 iulie 1905 (aflată la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 105/1905), Popeanu Alexandru s-a născut în comuna Galbini, jud. Roman și își avea domiciliul în Nucet, județul Dâmbovița.

Adeverința lui Popeanu Alexandru de primire a brevetului și însemnelor Medaliei „Serviciul Credincios” clasa I. Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale.

Apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea medaliei, precum și reproducerile documentului, decorației și stemei României de la 1872 ce provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale și de pe site-ul: https://www.ordersandmedals.ro.

Stema României de la 1872 (având metalele și culorile redate prin coduri convenționale). Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale.

Medalia „Serviciul Credincios” a fost instituită în anul 1878, pentru a recompensa serviciile militare și civile aduse statului. Potrivit Regulamentului Medaliei „Serviciul Credincios”, sancționat prin Decretul regal nr. 882 din 8 aprilie 1878 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): «medalia se compune: cea de clasa I-a dintr-o piesă de metal galben cu un diametru de 30 mm și o grosime de 2 ½ mm, forma sa este rotundă.

Medalia „Serviciul Credincios” clasa I (avers și revers). Sursa: https://www.ordersandmedals.ro.

 

Medalia poartă pe o parte (avers), în relief, armele țării, iar pe partea opusă (revers), stampat în relief, cuvintele „SERVICIU / CREDINCIOSU” înconjurată de o ghirlandă de stejari și lauri care se unesc jos printr-o fundă. Medalia poartă pe partea superioară coroana domnească și un inel prin care se trece panglica de moar albastru, cu câte o dungă argintie pe fiecare margine. Panglica este lată de 30 mm, iar dunga pe margine de 2 ½ mm ».

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București