You are currently viewing EDITORIAL: IMPORTANȚA ALEGERILOR DIN GERMANIA PENTRU ROMÂNIA

EDITORIAL: IMPORTANȚA ALEGERILOR DIN GERMANIA PENTRU ROMÂNIA

  • Post category:Editorial
Este un fapt unanim acceptat si de necontestat că relațiile,conexiunile și interacțiunile între cele două state si națiuni, România si Germania, au o imensă și extraordinară polivalență in profunde planuri si dimensiuni, in varii domenii, de extremă consistentă și concretețe. Pentru România, relatia interstatală cu Germania este de exceptională valoare si extremă importantă, chiar vitală și determinantă pentru existența,dezvoltarea și prosperitatea noastră ca stat. Nu doresc să fac o pledoarie in mod special, fără a fi vreun filogerman, vreau să evidențiez concret și obiectiv o suită de considerente elocvente si indubitabile care fundamentează pe deplin soliditatea, polimorfismul, trăinicia si exceptionalitatea legăturilor dintre cele doua țări și popoare.
1)Germania este categoric, pe toate planurile liderul de necontestat al Europei, statul european pivot,principala forță motrice economică dar si politică a UE. Germania, fără dubii,influențează,asigură și chiar determină deciziile generale si particulare, de orice natura, dar mai ales cele politice si economice. Chiar dacă Germania, forțează și uneori exagerează poziția ei hegemonică, aceasta este recunoscută și acceptată in ultima instantă in majoritatea situațiilor, de către toate statele europene, inclusiv de cele mai dezvoltate si pretențioase ca Franta, Italia sau Spania, sau ca cele cu pusee acute de suveranitate ca Polonia și Ungaria in ultimul timp.
2)Germania este principala fortă economică a Europei cu un PIB de 4.743 trilioane de dolari( de cca 15-16ori mai mare decit al Romaniei) fiind considerată a 4 -a putere economică a lumii.
3)Germania este cel mai important partener comercial al României dintre toate țările lumii,( locul 1), volumul schimburilor comerciale anuale fiind de peste 32,5 miliarde euro, dintre care aproximativ 16,5-17 mld sunt importurile Romaniei din Germania(produse finite) și aproape 14,5-15 mld Euro, exporturile Romaniei in Germania(materii prime), ceea ce reprezinta 23% din totalul exporturilor românești.
4)Germania este al 2-lea investitor in România, cu un capital cumulat de 9,7-10 mld euro; în România activează cca 18.000 de companii cu capital și/sau acționariat german sau mixt( ceea ce reprezintă peste 10 la suta din totalul companiilor straine)care au peste 226.000 de angajați, generând o cifră de afaceri de peste 27 mld euro, ceea ce reprezintă 13% din PIB-ul României.
5)Din punct de vedere strategic, politic, economic si militar, România si Germania, fac parte din aceleași uniuni si alianțe, respectiv UE si NATO impărtășind aceleași principii, valori, obiective,norme, standarde,comandamente si directive globale.
6)În Germania trăiește o importantă componentă a diasporei române( in jur de 500.000 de cetățeni români)care se adaugă unei populatii de aproximativ 1.500.000-2.000.000 de cetățeni germani cu origini românești, aparută in diverse perioade si circumstanțe istorice.
7)Istoric, două elemente importante fundamentează si mai mult legaturile de excepție dintre cele două țări si popoare. De sute de ani, pe teritoriul României traiește o populație de etnie germană care face parte integrantă din ființa națiunii române în toate aspectele: cultural,spiritual,economic, social, instituțional,comunitar. Probabil nu întâmplător este și faptul ca Klaus Werner Iohannis, actualul Președinte al României aparține ca origine minorității etnice germane. Prima si singura Casă Regală a României, in frunte cu ctitorii si intregitorii adevarați ai României moderne, in frunte cu Marii si ilustrii regi Carol I și Ferdinand, aparține pe linie direct de vechea familie imperială Hohenzollern-Sigmaringen.
8)Partidele aflate in prezent la guvernare si care au format baza coaliției de dreapta, formată după alegerile parlamentare din 2020, respectiv PNL și UDMR, dar și președintele Iohannis aparțin aceleiași familii politice, respectiv PPE (Partidul Popular European, Creștin Democrat) care este cel mai mare dintre cele șapte grupuri politice ale Parlamentului European. Astfel in mod evident președinția Comisiei Europene este deținută in prezent de Ursula von der Leyden, fost ministru al Apărării din Germania în guvernul Angelei Merkel si membra a CDU (Uniunea Creștin Democrată), partid afiliat și chiar fondator al PPE.
9)Existența pe parcursul istoriei, dar si in prezent a numeroase, consistente si exceptionale afinități spirituale si culturale între cele două popoare. Mulți dintre intelectualii români, s-au format și perfectionat în timp la școlile, institutiile si universitățile din Germania. Aș dori să amintesc cu această ocazie obtinerea înaltului premiu NOBEL pentru literatură in 2009 de către Herta Muller, cetățean german originar din zona Timisoarei.
10)Germania, în cadrul relatiilor bilaterale cât și prin poziția sa in Parlamentul European și în Comisia Europeana a avut in permanență un dialog deschis si constructiv cu politicienii români sprijinind concret domeniile de interes semnalate de aceștia pentru si în favoarea României. Un exemplu recent in acest sens poate fi considerat si recenta vizită in România a Presedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyden in contextul finalizării și evaluării Planului National de Reziliență. Vizita s-a realizat intr-un context de criză politică majoră in România, cu un guvern amputat, cu o coalitie ruptă de guvernare si aflată sub iminenta sancțiune a moțiunii/lor de cenzură.

11)La nivel local in unele regiuni ale țării au fost aleși in funcții de primari sau viceprimari, în alte funcții administrative, persoane de etnie germană. Un exemplu elocvent este și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, o apariție surpriză,inedită el nefiind născut in România. Vorbitor fluent al limbii române a apărut in spațiul public după o intensă pregătire și activitate in cadrul unui ONG unde a activat ca voluntar.

Răzvan Ionescu