Cea mai mare problema a planetei noastre o constituie omul, însuși, prin acțiunile sale.
Probabil te gândești la încălzirea globală. Da! Este o problema majoră care are și va avea efecte ireversibile. Dar care este cauza ? Este ceva ce a luat naștere odată cu Terra ?
Nu! Noi, oamenii, prin acțiunile întreprinse, contribuim in fiecare zi la acumularea gazelor de seră in atmosferă, acest lucru ducând la încălzirea globală.
Pământul primește de la Soare o cantitate infimă, dar suficientă de lumină si căldură. Căldura ajunge pe pământ sub formă de radiație solară directă(s) și de radiație solară difuză(d). O parte din radiația solară este respinsă înapoi către soare, radiație reflectată(R).
Când ardem lemne, cărbuni, conducem mașini care emană în atmosferă o cantitate de noxe, acestea formează o pătură încărcată cu CO2 și metan, care nu mai permite căldurii (radiației reflectate) să mai treacă. Astfel, toată căldura rămâne la suprafața terestră și formează încălzirea globală.
Temperatura medie a planetei crește și se produc anumite schimbări negative si ireversibile. Cel mai mult au de suferit cei doi poli. Acolo se găsesc ghețari, îndeosebi la polul nord și Groenlanda. Crescând temperatura, ghețarii se topesc și nu doar că nivelul oceanelor va crește, dar acești ghețari au și rol de scut împotriva căldurii. Sunt un scut alb care nu lasă temperatura la nivelul pământului să crească prea mult.
Am depășit limita poluării cu mult, continuăm să o facem fără să ținem cont de consecințe, chiar dacă suntem conștienți că vom lăsa generațiilor următoare o Terra aproape distrusă.
Recent, în China a început o criză majoră a resurselor, în urma înăspririi restricțiilor privind extracția unor resurse. Procesul de extracție al cărbunelui și petrolului este extrem de poluant. Așa poate debuta o criză financiară de mari proporții, pentru că nu trebuie să uităm că a doua economie a lumii este…. China.
Prof. Răzvan Vișan