You are currently viewing EDITORIAL: Inteligenta are ceva in comun cu fericirea ?

EDITORIAL: Inteligenta are ceva in comun cu fericirea ?

  • Post category:Editorial

Nu știm cu exactitate in ce direcție ne îndreptam, dar, inevitabil, ne vom lovi de multe obstacole in aventura noastră, care sper sa se întindă pe cel puțin un secol.
Viața noastră se rezuma la fericire. Toate activitățile pe care le întreprindem, zi de zi, au ca scop o îmbunătățire a condiției financiare și un nivel mai ridicat de fericire. Exact cum a spus celebrul investitor, Warren Buffet: „Cel care sta la umbra astăzi, o face pentru ca a plantat un copac cu mult timp in urma”.
Sistemul educațional din România nu ne învață cum sa fim bogați. Ne îndruma spre o cariera (in care fiecare dintre noi își alege domeniul), ne învață cum sa fim mai educați intr-o societate din ce in ce mai dificila și diversificata, dar nu ne învață sa fim fericiti.
Și de ceva vreme m-am întrebat: oare nivelul de inteligenta are ceva in comun cu fericirea?
Marii cercetători din domeniul neuroștiinței încă nu au găsit o definiție clară a inteligentei. Dar sunt siguri de un lucru – este relativa, exact ca viteza dintr-o veche anecdota despre doi cameramani care filmau un leu: in timp ce leul ii observa și, scoțând ragete, se ridica in doua picioare, unul dintre operatori își scoate ghetele pentru jungla și își leagă șireturile unor adidași.
– Nu o sa reusesti sa alergi mai repede decât leul, i-a spus colegul lui.
– Nici nu e nevoie. Trebuie sa alerg mai repede decât tine.
Cam așa sta treaba și cu inteligenta. Fiecare dintre noi se afla intr-o competiție, deși, când studiem sau întocmim un CV, este imposibil sa nu ne lovim de fraza „aptitudinea de a lucra in echipa”. Sunt perfect de acord ca lucrul in echipa și comunicarea au contribuit la ceea ce suntem noi astăzi, stăpânii Terrei, totuși… de ce nu suntem toți la fel de inteligenți și fericiti? Și de ce nu exista profesori care sa ne învețe cum sa fim?
Este demonstrat ca lipsa banilor duce la un nivel de fericire mai scăzut și ca exemplu putem lua criza financiară de la sfârșitul anilor ’20. Ba mai mult titlul fiind sugestiv „Marea Criza”. Iar, din păcate, școala nu ne învață cum sa fim bogați sau cum sa ne pregătim pentru așa zisele „ierni financiare’’.
Urmează tiparul unic, creând muncitori in serie care nu știu sa se pună in calea banilor.
Și atunci formam un triunghi echilateral și in fiecare vârf avem – bani, inteligenta și fericire.
Consider ca toate sunt interconectate, dar am omis ceva, exact cum majoritatea dintre noi procedează. Sănătatea.
Așadar, dacă speranța medie de viața va continua sa crească, vom avea mai mult timp sa facem mai mulți bani și sa fim mai fericiti.
Astfel, și generațiile viitoare poate vor fi mai inteligente, măcar mai mult decât suntem noi acum.