Urmare a raportului lui L. Mrazec, ministrul Industriei și Comerțului, nr. 66.185 din 24 iulie 1928, Înalta Regență, formată din principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a semnat, în București, la 24 iulie 1928, în numele regelui Mihai I, decretul nr. 1.975 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 246 din 3 noiembrie 1928, p. 9147), prin care a acordat Medalia „Meritul Comercial și Industrial”, clasa I, lui Constantin Petrescu-Cosma, prim-procuror la Tribunalul Dâmbovița.
Apelând la la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea distincției, precum și reproducerile grafice care provin de pe site-ul: https://www.ordersandmedals.ro/.
Medalia „Meritul Comercial și Industrial”, înființată prin decretul regal nr. 4.794 din 22 noiembrie 1912 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 191 din 24 noiembrie / 7 decembrie 1912, p. 8980), avea trei clase și se acorda „drept încurajare și răsplătire în mod exclusiv comercianților și industriașilor pământeni și străini care au contribuit, sub orice formă, la progresul comerțului și industriei țării, fie prin exercitarea, îndrumarea și ocrotirea acestor ramuri de activitate, fie prin ajutorul dat învățământului comercial și industrial. În mod excepțional această medalie se poate acorda funcționarilor aparținând Ministerului de Industrie și Comerț, auxiliarilor acestui departament, precum și consulilor”.
Medalia de clasa I se compunea dintr-o piesă de metal aurit, de formă circulară, cu diametrul de 32 mm și avea pe avers stampat, în stilul unui basorelief, efigia regelui înconjurată de cuvintele: „CAROL I REGE AL ROMÂNIEI” și pe revers, stampate în relief, cuvintele: „MERITUL COMERCIAL ȘI INDUSTRIAL” între două stele, fiecare cuvânt formând un rând.
Pe o față și pe alta, medalia are, de jur-împrejur, o ghirlandă de 3 mm, de frunze de stejar reținută, la extremitățile axelor verticale și orizontale, prin două bandelete încrucișate.
Medalia are la partea superioară un inel prin care se trece panglica de mătase moarată de culoare verde-smarald, cu o bandă verticală aurie în mijloc.
dr. Ștefan Laurențiu Szemkovics,
Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.