You are currently viewing EDITORIAL: Medalia „Serviciul Credincios” conferită în 1922 unui subșef de birou la Serviciul de poduri și șosele din județul Dâmbovița

EDITORIAL: Medalia „Serviciul Credincios” conferită în 1922 unui subșef de birou la Serviciul de poduri și șosele din județul Dâmbovița

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului lui I. G. Duca, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 57847 din 1922, regele Ferdinand I a semnat în Sinaia, la 9 noiembrie 1922, decretul nr. 4.665, prin care a conferit Medalia „Serviciul Credincios” clasa I lui Andreescu Ferenț, subșef de birou cl. II la Serviciul de poduri și șosele din județul Dâmbovița. Prin același decret au mai fost acordate și altor persoane, atât disticția onorifică amintită mai sus, cât și Crucea „Serviciul Credincios” clasa I, Crucea „Serviciul Credincios” clasa a II-a și Medalia „Serviciul Credincios” clasa a II-a.

Apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea medaliei și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 244/1922 (documentul și stema) și de pe site-ul https://www.ordersandmedals.ro (decorația).

Medalia „Serviciul Credincios” a fost instituită în anul 1878, pentru a recompensa serviciile militare și civile aduse statului. Conform Regulamentului pentru instituirea Crucii și Medaliei „Serviciul Credincios”, sancționat prin decretul regal nr. 3.507 din 11 octombrie 1906 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), medalia avea două clase: clasa I din metal galben și clasa a II-a din metal alb. Medalia era de formă rotundă (30 mm) și avea, pe avers, pe centru, gravată în relief, stema României de la 1872, însă fără pavilion, iar pe revers, tot gravate în excizie, între două ramuri de laur și de stejar, așezate circular și prinse, la punctul lor de intersecție, cu o panglică, scrise pe două rânduri, cuvintele: SERVICIU / CREDINCIOSU.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.