You are currently viewing EDITORIAL: „Mesajul de AUR” către România

EDITORIAL: „Mesajul de AUR” către România

  • Post category:Editorial

Orice încercare de interpretare a intrării AUR în parlament prin etichetare (a partidului ori a cetățenilor care l-au votat) într-o manieră propagandistică denigratoare este contraproductivă.
Etichete precum: partid extremist, legionar/neo-legionar, conspiraționist, PRM-ist, antieuropean, aplicate de unii analiști, nu fac decât să ignore sau să eludeze realitatea românească contemporană.
Scriam in urmă cu ceva timp că alegerile parlamentare sunt importante din prisma celor care pierd ,nu a celor care câștigă. Mulți se așteptau ca Partidul Ecologist să facă o figură frumoasă si cu ultimele ,,achiziții politice” să înregistreze un scor care să-l propulseze in Parlament.
AUR a fost mai patetic decât PER ,iar in momentul de față arhitectura politică a viitorului Parlament mă face să cred că nu mai e nevoie de ,,control” al Parlamentului ci de confuzie.
„Mesajul de AUR” nu este al partidului, ci al unei părți a poporului român, care se simte umilită și neapărată de instituțiile statului în probleme ce țin de identitatea și demnitatea națională în relațiile cu state vecine sau terțe, cu UE sau alte instituții și organizații internaționale.
E răspunsul electoral la starea de incertitudine și nesiguranță determinată de incoerența și lipsa de eficiență a statului în gestionarea pandemiei și a efectelor sale medicale, economice și sociale.
În acestă perioadă România a arătat și arată ca o țară fără soluții proprii, abandonată la mila și la mâna recomandărilor, deciziilor și măsurilor luate în alte centre de decizie decât cele naționale.
E un mesaj de neîncredere în clasa politică și partidele tradiționale.
Este mesajul unui electorat care se simte agresat la nivelul structurilor de bază ale ființei sale de o propagandă mediatică progresistă tot mai virulentă.
E un mesaj care scoate în evidență nevoia de stabilitate și siguranță conferite de valori fundamentale pe care s-a bazat de-a lungul veacurilor acest popor: credință, familie, pământ (resursele pământului), patriotism, conștiința de neam (unitate națională).
Votul din diaspora reflectă și el nevoia sprijinului pe aceleași valori, chiar dacă mulți sunt plecați de ani buni din țară.
AUR va fi partidul care va eroda cel mai mult bazinul electoral al USR din afara țării, întrucât votul pentru acesta are componente ascunse (anticorupție, antisistem, etc.), ce sunt sau pot fi ușor subordonate noțiunilor de „patriotism” și „demnitate națională”.
Nevoia fundamentală a acestora este de a se simți mândri că sunt români, mândri de țara lor, chiar dacă trăiesc departe de ea.
AUR este noul partid antisistem, aproape în oglindă cu USR, dar care, dacă nu se compromite, are mai multe șanse de a rupe din electoratul tuturor partidelor.
De la PNL probabil că a rupt deja o bună bucată, în special din rândul simpatizanților cu vederi naționaliste.
Prin urmare, dacă nu sunt înțelese motivele din spatele votului pentru AUR, partidele tradiționale riscă să piardă în continuare procente importante din electorat. PSD este primul și cel mai mare candidat, mai ales că este beneficiarul votului unui segment de populație care, pe considerentele de mai sus, a sancționat inconsistența și derapajele PNL și USR.

Răzvan Ionescu