Deseori asociem viața cu omul. Dar viața, in intelesul ei, nu reprezinta doar omul.
Evoluția omului se bazează pe Teoria lui Darwin.
Detalii privind teoria evoluționismului pe întelesul tuturor, le voi prezenta mai jos.
Charles Darwin, in secolul al XIX- le-a, a explicat acest proces și l-a numit selecție naturală. Ideea principala este ca individul care se adaptează cel mai bine unor condiții dificile are cele mai multe șanse de a supraviețui și de a avea urmași.
Ruda noastră îndepărtată genetic este cimpanzeul, mutația având loc in urma cu mai bune de 6 milioane de ani.
Știu ca este greu ee acceptat ca stramosul nostru este un cimpanzeu, mai ales când ne confruntam cu creaționismul. Este un subiect sensibil si evit sa influențez in orice fel. Cert este ca unele dovezi sunt mult mai solide decât altele si asta ar trebui sa ne pună puțin pe gânduri.
Teoria creaționismul este strâns legată de Bibilie si apariția vieții are însăși un Creator, care in religia creștina este Dumnezeu.
Creaționismul este explicat in primele capitole din Vechiul Testament.
Dar am putea combina cele doua teorii, creaționismul si evoluționismul, intr-una singura ? Am putea sa o numim “Teoria creaționistă evolutiva”.
Dar atunci când susții ceva, trebuie sa existe dovezi. Cum dovezile exista pentru ambele (asta depinde de fiecare dintre noi in care alegem sa credem), am putea reuși sa creăm o teorie noua. Dacă vei sta de vorba cu un antropolog, acesta ar susține ferm teoria evoluționismului, dacă vei port S-o discuție cu un călugăr, părerea acestuia va fi alta.
Alegerea ne aparține doar noua.
De-a lungul timpului au existat numeroase specii care au poluat Pământul. Cu toții știm despre dinozauri. Aceștia au fost stăpânii planetei noastre vreme de mai bine de 120 milioane de ani.
Au luat naștere in urma cu aprox 180-190 milione de ani. Primele forme ale acestei specii au fost cele marine, apoi s-au adaptat si au migrat către uscat.
Dar si ei, la rândul lor, au avut strămoși ? Pentru ca toate vietățile care trăiesc pe Pământ își au originile in alte specii si alte subspecii ale rasei lor.
Prof. Răzvan Vișan