You are currently viewing EDITORIAL: O problema fundamentala a omului modern – hrana (III)

EDITORIAL: O problema fundamentala a omului modern – hrana (III)

  • Post category:Editorial

Am reușit sa deslușim unele mistere, sa aflam cum a evoluat sapiens, chiar dacă nu cunoaștem originea vieții in sine, și sa facem unele predicții cu privire la viitor.
Statisticile spun ca in anul 2100, populația planetei noastre va fi de 11 miliarde de persoane. Am discutat in editorialul anterior despre un viitor incert sau, chiar mai rău, irelevant.
Lipsa mancarii va fi un mare impediment in dezvoltarea țărilor sărace. De fapt, unii experți sunt de părere ca evoluția omului este datorata și consumului mare de proteine, incepand cu 10.000 de ani încoace de când am reusit sa domesticim primele animale. Dar merita cele 75 de miliarde de animale sacrificate anual sa aibă o soarta crunta, doar pentru a ne satisface noua dorințele alimentare?
Majoritatea animalelor din ferme trăiesc in condiții precare, in mai puțin de 1m pătrat de suprafața. Și, totuși, ne place carnea și nu încetam sa o consumam. Cum am spus si anterior, sintetizarea cărnii este o soluție. Primul Hamburger din carne produsă in laborator a apărut in anul 2013 și a costat 300.000€. Mai târziu, in anul 2019, costul acestuia a fost diminuat ajungând la… 10€. Cu alte cuvinte, ca sa oferi o alternativa la carne trebuie ca produsul respectiv sa arate și sa aibă același gust ca originalul, dar sa fie si ieftin.
Și dacă am reușit cu carnea, putem reuși și cu oamenii la fel?
Când auzim de roboti sau inteligenta artificiala, gândul nostru zboară către filmele SF. Sunt de acord ca ne place ficțiunea, dar uneori aceasta distorsionează Realitatea. Dacă vedem un film a cărui acțiune este plasata in anul 2100, care ne spune ca nimic nu se va schimba, cu siguranța este SF. Dar dacă un film ne spune ca aproape totul va fi schimbat, mai intra la ficțiune?
Privim puțin in urma, nu 100 de ani, ci 30. Cine își imagina ca dacă eu discut cu un prieten despre o pereche de adidași, când deschid pagina de Facebook îmi apare reclama la adidași?
Practic, algoritmii Facebook știu ce gândesc și ce urmează sa îmi cumpăr. Dacă in câteva decenii tehnologia a avansat atât de mult, intr-un secol cum va fi?
Sunt sigur ca este o bătălie imperiala între rețele. Câștigătorul nu doar ca va avea un profit uriaș, dar este posibil și sa domine lumea din viitorul apropiat, pentru ca va deține cei mai buni și mai complecși algoritmi.
Cu siguranța oamenii de rând vor avea de pierdut. Și iată un exemplu din zilele noastre: dacă vrem sa mergem intr-o vacanța, câți dintre noi ajung in Agentie? Majoritatea comandam pachetul de vacanța de pe internet, printr-o pagina web asistata de… algoritmi. Deci, agenții de turism din viitor își vor pierde slujbele.
In maximum 10 ani vor fi fabricate in masa mașini care se conduc singure. Cine își va pierde slujbele? Taximetriștii!.
Acestea sunt exemple tipice. Putem include aici și medicii, judecătorii și așa mai departe, dar discuția s-ar întinde pe mai multe pagini.
Cert este ca viitorul este nesigur și ne pune intr-o situație in care trebuie sa ne adaptam la schimbări in câteva decenii, care, in mod normal, necesitau secole întregi.
Și închei prin a va adresa o întrebare, ca sa vedeți de ce spun ca viitorul este incert.
Am auzit ca oamenii de știință caută leacul care ar putea stopa îmbătrânirea sau chiar, la un moment dat (nu prea departe), ar putea aduce nemurirea, dar sunt sigur ca acestea vor fi scumpe și un om de rând nu și le va permite. In prezent, singura mare asemănare dintre săraci și Bill Gates (doar cu titlu de exemplu) este aceea ca ambii vor muri la un moment dat. Ce se va întâmpla când Bill Gates va putea atinge nemurirea, având bani sa plătească, iar cei săraci ,marea majoritate, vor muri?
Și închei seria depsre viitor , momentan .

Prof. Razvan Visan