You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” acordat în 1904 unui profesor din Târgoviște

EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” acordat în 1904 unui profesor din Târgoviște

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului lui Ion I. C. Brătianu, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 12062 din 1904, regele Carol I a semnat în Castelul Peleș, la 2 iulie 1904, decretul nr. 2.202 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 100/1904), prin care decerna lui Condurățeanu Const., profesor din Târgoviște, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler.

Prezentăm, apelând la la faleristică, la heraldică și la sigilografie, descrierea distincției și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București și de la Muzeul Jandarmeriei Române.

Ordinul „Coroana României”, instituit prin legea din 10 mai 1881, avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Potrivit Regulamentului Ordinului „Coroana României” nr. 2.002 din 6 august 1885 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): «decorațiunea acestui Ordin este o cruce cu ramuri egale; fiecare ramură e de smalț roșu având împrejur o dungă albă; între ramuri, cifra regală. În mijlocul crucii e un medalion cu două fețe: partea de deasupra conține coroana regală de oțel, pe smalț roșu; împrejur, pe un cerc de smalț alb, este scris, în partea superioară: PRIN NOI ÎNȘINE, și în partea inferioară, 14 MARTIE 1881.

Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler, model 1881 (avers și revers). Sursa: Muzeul Jandarmeriei Române.

Reversul medalionului poartă scris la mijloc, pe smalț roșu: 10 MAI; și împrejur, pe un cerc alb: 1866, 1877, 1881. Crucea e atârnată de o panglică albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare latură de culoarea oțelului. Cavalerii poartă pe partea stângă a pieptului, atârnată de panglică, crucea prescrisă mai sus, în mărime de 40 mm, având cifra regală, între ramuri, de argint».

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București