You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit în 1906 șefului Serviciului tehnic din județul Dâmbovița

EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit în 1906 șefului Serviciului tehnic din județul Dâmbovița

  • Post category:Editorial

Apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm Ordinul „Coroana României” în gradul de Ofițer cu care a fost recompensat, prin Decretul regal nr. 3.798/13 nov. 1906, Bruneanu Nicolae, inginer ordinar clasa I, șeful Serviciului tehnic din județul Dâmbovița. Potrivit adeverinței de primire a brevetului de Ofițer al Ordinului „Coroana României”, semnată la Târgoviște, în 30 decembrie 1906 și adeverinței de primire a notificării de conferirea Ordinului „Coroana României” în gradul de Ofițer, semnată tot la Târgoviște, în 28 septembrie 1906 (ambele aflate la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 148/1906), Bruneanu Nicolae s-a născut la 6 august 1846, în comuna Almăjel, județul Mehedinți și își avea domiciliul în Târgoviște, Calea Domnească № 147.

Redăm, mai jos, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice ce provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București și din colecția plutonierului adjutant-șef (rez.) Nelu Aldea.

Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin Legea nr. 1.244 din 10 mai 1881 și avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României”, sancționat prin Decretul regal nr. 3.506 din 11 octombrie 1906 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), «Ordinul „Coroana României” este o cruce cu brațe egale; fiecare braț este de smalț roșu având împrejur o dungă de smalț alb; între brațe, cifra regelui Carol I.

Ordinul „Coroana României” în gradul de Ofițer (avers și revers). Colecția plutonier adjutant-șef (rez.) Nelu Aldea.

În mijlocul crucii, în față și în dos, este un medalion de smalț roșu, cu un cerc de smalț alb, împrejurul medalionului. Pe smalțul roșu, în față, se află coroana regală de oțel (făurită din metalul unuia dintre tunurile luate ca trofee de la inamic, în bătălia de la Plevna de la 28 noiembrie 1877), iar pe cercul de smalț alb este scris, în partea de sus, „PRIN NOI ÎNȘINE”, iar în partea de jos, „14 MARTIE 1881” (data proclamării regatului). Reversul (dosul) medalionului poartă scris, la mijloc, pe smalțul roșu, în linie orizontală „10 MAI” (data încoronării) și împrejur, pe cercul de smalț alb: „1866 – 1877 – 1881” (datele urcării pe tron, proclamării independenței și proclamării regatului). Cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de aur pentru Ofițeri. Diametrul crucii este de 40 mm pentru Cavaleri și Ofițeri. Panglica este moarată de culoare albastru-închis cu câte o dungă pe fiecare margine de culoarea oțelului, dunga lată de 6 mm la Cavaleri și Ofițeri. Pe deasupra panglicii, la Ofițeri, mai este o rozetă cu diametrul de 25 mm».

 

dr. Ștefan Laurențiu Szemkovics,

Consilier Arhivele Naaționale Istorice Centrale București