You are currently viewing EDITORIAL: Giuseppe Listuzzi (1872-1937)– un italian respectat de târgovișteni

EDITORIAL: Giuseppe Listuzzi (1872-1937)– un italian respectat de târgovișteni

  • Post category:Editorial

În primii ani ai perioadei interbelice și până în jurul anilor 1950, centrul vechi al orașului identificat cu strada Libertății, cum era cunoscută cea mai vizitată stradă (aceasta, a cunoscut nu mai puțin de șase modificări de nume până la cea actuală de Alexandru Ioan Cuza, în funcție de regimul aflat la putere), avea o înfățișare deosebită, specifică târgurilor de provincie din Vechiul Regat, cu clădiri aproape uniforme în care parterul era ocupat de spații comerciale, iar etajul era utilizat ca și spații de locuit. Excepție făceau clădirile care se aflau la capătul străzii în piața Mitropoliei.

Pășind efectiv în interiorul centrului vechi al orașului, întâlnim o serie de clădiri cu etaj care au înfățișarea caselor negustorești ridicate la sfârșitul secolului al XIX lea, cu importante spații amenajate la parter pentru uz comercial, iar etajul fiind destinat pentru locuit sub formă de apartamente, specificul zonei fiind dat de către existența unui mic balconaș din fier forjat.
În Târgovişte au fost foarte multe familii de italieni, majoritatea acestora lucrând în construcţii de locuinţe, unii fiind chiar arhitecţi, însă familia Listuzzi avea o prăvălie în care-şi exercita meseria legată de anumite reparaţii de obiecte casnice. Imobilul deținut de familia Listuzzi pe Centrul vechi al orașului, dispunea la etajul clădirii mai multe camere şi intrarea în locuinţa familiei aflată la acel etaj se făcea pe străduţa aflată astăzi lângă Primăria oraşului.

Atelierul de reparațiuni al lui G.Listuzzi, în care se reparau de toate și se vindeau biciclete și chiar arme de „salon”.

Giuseppe Listuzzi, s-a născut la Maniago, în provincia Udine, în anul 1872 și a ajuns în România încă de tânăr, la început în București, unde a învățat meseria de tocilar de la un conațional, Fantini, iar ulterior s-a stabilit la Târgoviște, unde și-a deschis un atelier de tocilărie pe strada comercială a orașului. În anul 1899 s-a căsătorit cu Giuseppina Poloni (născută la 18 martie 1878 la Pitești și decedată la Târgoviște în 1947), cu care a avut patru copii: Felicia (1900), Eralio (1904), Fiorina (1908) și Natalina (1913). Fiica cea mare, Felicia Listuzzi, a fost căsătorită cu Ermenegildo Zaccarelli, un italian născut la 20 noiembrie 1893, la Roma, și care s-a stabilit la Târgoviște cu părinții Angela și Giovanni în anul 1900, fiind ulterior un antreprenor de lucrări publice al orașului care nu avea studii superioare, dar care a reușit în 1937 să își deschidă o firmă ce purta denumirea „Desenator și constructor de binale pe cont propriu”.

La intrarea României în primului război mondial, de teama atrocităților la care se dedau ocupanții germani, familia Listuzzi a fost obligată să ia drumul pribegiei către Italia, pe un traseu care a durat peste 100 de zile: Târgoviște, București, Iași, Kiev, Petrograd, Norvegia, Franța, Italia!!! Ajunsă în Italia, familia Listuzzi a locuit până în 1920 în provincia Udine, la Maniago, iar la reîntoarcerea în orașul Târgoviște, Giuseppe Listuzzi a venit însoțit și de fratele său Emilio, de numai 13 ani, pe care l-a învățat meserie și l-a asociat ca partener în afacere.

După terminarea primului război mondial, la conducerea comunității catolice din Târgoviște a fost numit începând cu anul 1923 domnul Giuseppe Listuzzi, în timpul căruia au fost realizate mici reparații la cimitirul catolic și casa groparului.

Trebuie precizat faptul că Giuseppe Listuzzi, era foarte stimat de comunitatea italienilor şi de cei care făceau parte din comunitatea catolică, deoarece era un apropiat al preotului paroh al acestei biserici Anton Durcovici (1888-1951). În plus, familia Listuzzi a ajutat foarte mult la renovarea ce a fost necesară pentru biserica catolică, după incendiul din 5 august 1929, când un trăznet năpraznic a căzut pe biserică, incendiind interiorul, astfel încât, în afară de clopotniță și altarul mare, totul a fost transformat în scrum.

Mormântul lui Giuseppe Listuzzi aflat în Cimitirul Catolic din Târgoviște, mai 2021.

Refacerea bisericii a fost săvârșită cu sprijinul financiar al președintelui comunității catolice din oraș, Giuseppe Listuzzi, antreprenorul lucrărilor fiind D. Zacarelli, iar zidăria executată de către F. Fugali. Sfințirea bisericii refăcute, a avut loc la 4 octombrie 1931 (ziua Sfântului Francisc de Assisi), de către un mare sobor de preoți sub îndrumarea arhiepiscopului Alexandru Th. Cisar, care a fost asistat de către Iulius Hering, Anton Durcovici și Ioan Krassowski.

Giuseppe Listuzzi a decedat în 1937, fiind înmormântat în Cimitirul Catolic din Târgoviște.

 

 

 

Surse:

-Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Dâmbovița, fond Primăria orașului Târgoviște;

-Gloria Gabriela Radu, Constructori italieni la Târgoviște, Editura Ararat, București, 2001;

-Iosif Gabor, Iulius Hering, Edmond Barszczowski, Istoria așezămintelor catolice de la Târgoviște, Editor și prefațator Silviu Miloiu, Cuvânt înainte Ioan Solomon, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2018.

 

 

prof.dr. Cornel Mărculescu