You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit în 1923 unor învățători din comunele Bucșani și Bădulești, județul Dâmbovița

EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit în 1923 unor învățători din comunele Bucșani și Bădulești, județul Dâmbovița

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului lui I. G. Duca, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 13.570, regele Ferdinand I a semnat în București, la 9 martie 1923, decretul nr. 956 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 252/1923), prin care acorda lui Ionescu Gh. și lui Ionescu Radu D., învățători în comunele Bucșani și Bădulești, județul Dâmbovița, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler. Actul normativ de mai sus a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 78 din 10 iulie 1923, p. 3880.

Apelând la la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea decorației și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București și de la Muzeul Jandarmeriei Române.

Ordinul „Coroana României”a fost instituit prin Legea nr. 1.244 din 10 mai 1881 și avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României”, sancționat prin Decretul regal nr. 3.506 din 11 octombrie 1906 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): «Ordinul „Coroana României” este o cruce cu brațe egale; fiecare braț este de smalț roșu având împrejur o dungă de smalț alb; între brațe, cifra regelui Carol I. În mijlocul crucii, în față și în dos, este un medalion de smalț roșu, cu un cerc de smalț alb, împrejurul medalionului. Pe smalțul roșu, în față, se află coroana regală de oțel (făurită din metalul unuia dintre tunurile luate ca trofee de la inamic, în bătălia de la Plevna de la 28 noiembrie 1877), iar pe cercul de smalț alb este scris, în partea de sus, „PRIN NOI ÎNȘINE”, iar în partea de jos, „14 MARTIE 1881” (data proclamării regatului). Reversul (dosul) medalionului poartă scris, la mijloc, pe smalțul roșu, în linie orizontală „10 MAI” (data încoronării) și împrejur, pe cercul de smalț alb: „1866 – 1877 – 1881” (datele urcării pe tron, proclamării independenței și proclamării regatului). Pentru Cavaleri, diametrul crucii este de 40 mm, cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de argint, iar panglica este moarată de culoare albastru-închis cu câte o dungă pe fiecare margine de culoarea oțelului, dunga lată de 6 mm».

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București