You are currently viewing EDITORIAL: Planuri de întoarcere a armatelor României împotriva Germaniei premergătoare zilei de 23 august 1944

EDITORIAL: Planuri de întoarcere a armatelor României împotriva Germaniei premergătoare zilei de 23 august 1944

  • Post category:Editorial

3 august 1944 

COMUNICARE A GRUPULUI DE CORPURI DE ARMATĂ KIRCHNER CĂTRE GRUPUL DE ARMATE WOHLER PRIVIND ATITUDINEA OSTILĂ A MILITARILOR ROMÂNI FAȚĂ DE CEI GERMANI; INDICII DESPRE EXISTENȚA UNOR PLANURI DE ÎNTOARCERE A ARMATELOR ÎMPOTRIVA GERMANIEI

CĂTRE

Grupul de armate Wohler

(Secția Operații)

Astăzi, 3 august 1944, la ora 11, comandantul de instrucție de pe lîngă Regimentul de tancuri al Diviziei de blindate „România Mare”, căpitanul Bergmann, relatează următoarele:

1. Generalul Cornea, comandantul Diviziei de blindate „România Mare”, a ordonat aseară ca blindatele care se află la Divizie să fie ocupate, (ca) în condiții de luptă de către servanții români. Începând de aseară blindatele sunt deosebit de atent supravegheate de către români. În parte, trupele române dorm în blindate, în parte sunt asigurate prin pază dublă la fiecare din ele. Unui post de control, aparținând personalului de instrucție german, trimis noaptea trecută pentru verificarea blindatelor, i s-a cerut încă de departe parola de către un post (de pază) român și i s-a spus că acolo se află tancuri românești, că nu este nici un tanc german (acolo).

2. Azi dimineață li s-a adus la cunoștință instructorilor (germani) ai unei companii (române) că nu este nevoie de ei, că ar fi vorba numai de un serviciu tehnic. La acesta însă până acum au participat întotdeauna instructorii.

3. Un translator al instructorului  subordonat locotenentului major Hossfeld a comunicat că românii ar avea ordin să nu mai tragă în avioane inamice și, respectiv, în desantul aerian. În general, trupelor române li s-a luat muniția; numai posturile (de pază)  mai au asupra lor (câte) 5 cartușe.

4. La noapte, Divizia de blindate „România Mare” intenționează să facă o mare aplicație, aparent împotriva inamicului parașutat. Amănuntele sunt încă necunoscute.

5. Atitudinea ofițerilor români este ciudat de rezervată. Se pare că începând de ieri ofițerii germani sunt supravegheați mai atent.

6. Începînd de alaltăieri soldații români nu mai poartă cămașa în pantaloni, ci așa cum o poartă rușii, pe deasupra (pantalonilor) și încinși cu centura. (Aceasta ar putea fi un semn de recunoaștere).

Comandamentul de luptă român din Roman a cerut astăzi comandamentului local german ca în câteva ore să-i comunice efectivul exact al trupelor combatante germane. Acest ultim fapt și cele comunicate de căpitanul Bergmann pot fi puse în legătură cu indiciile deja menționate (anterior), reieșind că din partea românilor ar exista planuri îndreptate împotriva aliatului german, posibil (chiar) puse de acord cu inamicul. Astfel, s-ar putea ca momentul hotărîtor să fie foarte apropiat.

 

Sursa:

-Ion Ardeleanu, Vasile Arimia, Mircea Mușat, 23 august 1944. Documente, vol. II, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1984.

 

col. (r) Gheorghe Șerban