You are currently viewing EDITORIAL: Medalia „Serviciul Credincios” acordată în 1900 șefului Poliției orașului Târgoviște și ajutorului contabil în Serviciul județean Dâmbovița

EDITORIAL: Medalia „Serviciul Credincios” acordată în 1900 șefului Poliției orașului Târgoviște și ajutorului contabil în Serviciul județean Dâmbovița

  • Post category:Editorial

În urma intervenirii ministrului de Interne și urmare a raportului lui Ion Lahovari, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 9.480 din 17 mai 1900, regele Carol I a semnat în București, la 17 mai 1900, decretul nr. 2.443, prin care le-a conferit lui Constantin P. Dogaru, capul Poliției orașului Târgoviște, lui Dimitrie D. Athanasiu, ajutor contabil în Serviciul județean Dâmbovița, precum și altora, Medalia „Serviciul Credincios” clasa I.

Prezentăm, apelând la heraldică și la sigilografie, descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 73/1900 (documentele) și de pe site-ul https://www.ordersandmedals.ro (decorația).

Medalia „Serviciul Credincios” a fost instituită în anul 1878, pentru a recompensa serviciile militare și civile aduse statului român. Potrivit Regulamentului Medaliei „Serviciul Credincios”, sancționat prin decretul regal nr. 882 din 8 aprilie 1878 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642):

Medalia „Serviciul Credincios” clasa I (avers și revers).

medalia se compune: cea de clasa I-a dintr-o piesă de metal galben cu un diametru de 30 mm și o grosime de 2 ½ mm, forma sa este rotundă; cea de clasa a II-a dintr-o piesă de metal alb având aceleași dimensiuni și formă. Medaliile de amândouă clasele poartă pe o parte (avers), în relief, armele țării, iar pe partea opusă (revers), stampat în relief, cuvintele SERVICIU / CREDINCIOSU înconjurate de o ghirlandă de stejari și lauri care se unesc jos printr-o fundă. Medalia poartă pe partea superioară coroana domnească și un inel prin care se trece panglica de moar albastru, cu câte o dungă argintie pe fiecare margine. Panglica este lată de 30 mm, iară dunga pe margine de 2 ½ mm”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.