Deoarece reprezentanţii companiilor „Renault” şi „Volkswagen” nu au manifestat interes, în perioada 1973-1976, pentru o colaborare în sensul dorit de autorităţile de la Bucureşti, Nicolae Ceauşescu a fost de acord cu semnarea de către prim-ministrul Manea Mănescu a unui contract şi a mai multor acorduri de colaborare industrială şi financiară, în scopul fabricării la Craiova, sub licenţă franceză, a modelelor „Citroën Visa Spécial” şi „Citroën Visa Club” (redenumite în România „Oltcit Special” şi „Oltcit Club”). În cursul ceremoniilor oficiale de la Paris (17 decembrie 1976) şi Bucureşti (30 decembrie 1976) s-a anunţat faptul că societatea mixtă OLTCIT se forma cu un capital social de 500 de milioane de franci francezi (circa 100 milioane de dolari, potrivit cursului de schimb FF-$ de la 1 ianuarie 1977), din care statul român deţinea 64% (prin Centrala Industrială de Autocamioane şi Autoturisme, împreună cu Întreprinderea de Comerţ Exterior „Autodacia”), iar 36% erau ale companiei „Citroën”. Într-un alt izvor, mai puţin precis, s-a amintit că OLTCIT a avut la începutul său un capital social de 85 de milioane de dolari.
În privinţa modelelor care urmau să fie fabricate, autorităţile de la Bucureşti au acceptat propunerile franceze: „Citroën Visa Spécial” putea fi echipat cu motoare de 652 şi 1129 cm3, „Citroën Visa Club” primea propulsoare de 1129 şi 1299 cm3, în timp ce versiunea utilitară (denumită „Enterprise”) avea trei variante de motorizare (652, 1129 şi 1299 cm3).
Contractul de constituire a societăţii mixte OLTCIT a fost semnat de Manea Mănescu şi George Taylor, preşedintele consiliului director al „Citroën” (Bucureşti, 30 decembrie 1976), asistaţi de viceprim-miniştrii Gheorghe Oprea şi Ion Păţan (care era şi ministrul Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale), Ioan Avram (ministrul Industriei Construcţiilor de Maşini Grele), Nicolae Ionescu (secretar de Stat la Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale) şi Raoul Delaye (ambasadorul Franţei în România). Delegaţia franceză a fost primită apoi de Nicolae Ceauşescu la Palatul Consiliului de Stat.
Finanţarea societăţii a fost făcută cu garanţii emise de statul român (prin Banca Română de Comerţ Exterior) şi credite oferite de 13 bănci franceze – afacerea fiind derulată prin intemediul Băncii Franco-Române. În acest sens, prim-ministrul Manea Mănescu a primit la 29 aprilie 1977, în mod oficial, o delegaţie a conducerii firmei „Citroën”, împreună cu un grup de bancheri condus de Claude Pierre-Brosolette (guvernatorul băncii „Credit Lyonnais”) şi François Giscard d’Estaing (directorul general al Băncii Franceze de Comerţ Exterior). Vizita s-a încheiat cu semnarea documentelor de finanţare a societăţii. La ceremonie a participat şi Vasile Voloşeniuc, guvernator al Băncii Române de Comerţ Exterior.
La 27 decembrie 1976, Consiliul de Stat a aprobat Decretul nr. 424/1976 privind constituirea Societăţii mixte „OLTCIT” S.A. pentru producţia şi comercializarea autoturismelor de mic litraj, iar la 17 martie 1977 a fost publicat Decretul Consiliului de Stat nr. 57/1977 privind aprobarea unor măsuri pentru realizarea obiectivului Societatea mixtă „OLTCIT” S.A., prin care s-a aprobat scoaterea din circuitul agricol a unei suprafeţe de 173,7 ha (din care 140 definitiv), în scopul construirii uzinei pe platforma industrială de est a Craiovei, în perioada 1977-1981. Pentru realizarea fundaţiilor preselor din hala de presaj au fost utilizate 1890 de coloane vibroforate.
Ceremonia de începere a lucrărilor de construire a uzinei a avut loc la 17 iunie 1977, în prezenţa lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu.
Dr. PETRE OPRIS