You are currently viewing EDITORIALUL LU’ MOCEANU: MAI DĂ-O ÎN MĂ-SA DE CULTURA !

EDITORIALUL LU’ MOCEANU: MAI DĂ-O ÎN MĂ-SA DE CULTURA !

  • Post category:Editorial

Toată ziua de ieri, Ziua Națională a Lecturii, am văzut perindându-se pe la Tv cohorte de politicieni ce îndemnau la lectură, care mai de care mai aplecați peste carte.
Nu voi face apologia „cărții” ce o au în spatele diferitelor diplome pe care le afișează prin birourile lor, dar aș fi fost extrem de încântat ca măcar unul, nu mai mulți, ci măcar UNUL, să anunțe că va propune anularea… TAXEI PE CARTE!
Da, există această taxare a fiecărei cărți editate și vândute în România, taxa apărută în 2015 și cu rădăcinile în 1994, un așa-zis „Timbru Cultural”.
Banii obținuți iau calea unor uniuni de creație, asociații şi alte organisme de tip „cooperativă”.
Ce contează că nu toți scriitorii prolifici și cu adevărat talent fac parte din aceste „cooperative”?
„Trebuie să manance și gura la unii”, pentru că HAIDUCIA, e parte din genetica noastră, ” pă traditional”,nu?
Legea prevede ca acest timbru literar trebuie să fie aplicat pe fiecare carte înainte ca aceasta să intre în librării si ce este cel mai important, PLĂTIT ÎN AVANS PENTRU TOT TIRAJUL DE CARTE!
Banii…înainte, ca la tractir!
Ce mai contează că acele cărți se vând în câțiva ani, că și așa cumpărarea de carte a scăzut, la care adăugăm și scumpirile energiei, banu` să se strângă la „cooperative”!
Taxa pe cărți era inerentă și OBLIGATORIE!
Când străinii aud că în România există această taxă, nu se mai miră de ce „umflăm” toate premiile pe la olimpiade școlare.
E clar, tot poporul citește, studiază, iar librăriile nu mai fac față cu vânzările de carte.
La fiecare colț de stradă vezi câte un chioșc cu cărți, mall-urile sunt imense librării „sub acoperire”, până și copiii de grădiniță ascultă educatoarele ce le citesc din Dostoievski, ca să nu mai povestesc că vara vezi pe orice camp câte un sătean cu vaca de lanț citind, după caz, Macbeth sau ceva „mai usor” Michel Bitbol- „Mecanica cuantică,o introducere filozofică”.
În țara unde grotescul manelelor a fost eradicat mai abitir decât ciuma, era ABSOLUT NORMAL ȘI DECENT să existe această taxă!
Ce tot atâtea cărți,ce tot atâtea spectacole, ce mama „ăluia cu coarne” atât teatru și operă?
Cât credeam că ne mai merge așa, la liber?
Cât?
Să revenim la „normalul” cărților din budele de la țară folosite ca hartie igienică, să răsune maneaua toată noaptea în cartiere și de la geamul fiecărei mașini!
GUȚĂ ȘI SALAM PREȘEDINȚI, MO’, SĂ ȘTIEEEE!!!
Vorba unui „clasic”:” ‘rați ai dreacu de telectuali , noi muncim băă, NU GANDIM!!!”.

 

Plt. MOCEANU – “CREATOR ȘI PETAGOG DE EDUCATIE”