Prin decretul regal nr. 3.218 din 23 septembrie 1931, s-a acordat lui Stematiu Elena, președinta filialei Crucii Roșii din Târgoviște, Crucea „Meritul Sanitar” clasa I, pentru largul concurs dat sănătății publice. Prin același decret regal, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 243 din 17 octombrie 1931, p. 8750, decorația de mai sus, atât clasa I, cât și clasa a II-a, a fost conferită și altor persoane.
Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la colecționarul Emanuel Erena.
Potrivit Regulamentului pentru instituirea Crucii „Meritul Sanitar”, sancționat prin decretul regal nr. 6.471 din 25 noiembrie 1913 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 191 din 26 noiembrie / 9 decembrie 1913, pp. 8401-8402): „Se instituie o Cruce, cu numele Meritul Sanitar, care va fi de trei clase: clasa I de aur, clasa II de argint și clasa III de bronz și se va confecționa prin îngrijirea Ministerului de Interne. Această Cruce are patru brațe egale în diametru, de 29 mm în lungime și lățime. Dintre cele patru brațe, ca și la partea superioară a brațului de sus și de la partea inferioară a brațului de jos, ies raze, astfel că Crucea are aparența unei forme ovale de 38 mm lungime totală și 29 mm lățime. Pe una din fețe (avers) Crucea este smălțuită roșu-închis și încadrată de o dungă de metal de un milimetru lățime. În mijlocul Crucii este aplicat bustul M. S. Reginei, de metal argintat-oxidat. Fața opusă a Crucii (revers) este nesmălțuită și are pe brațul orizontal inscripția MERITUL SANITAR, în două rânduri; deasupra cifra regală, iar dedesubt 1913. Crucea este mobil suspendată de o coroană regală în dimensiuni de 21 mm lățime și 19 mm înălțime, având un inel prin care se trece panglica. Panglica are lățime de 35 mm, este de mătase moar albă, cu câte o dungă roșu-închis de 3 mm, depărtate cu 2 ½ mm de margini. Panglica se trece prin inelul medaliei, unde va avea două îndoituri, după cum se poartă și celelalte decorațiuni române. Meritul Sanitar se acordă persoanelor care se vor fi distins prin fapte, donațiuni, scrieri sau alte lucrări, care contribuiesc la îmbunătățirea stării sanitare a țării, precum și funcționarilor sanitari sau altora, care se vor fi distins prin serviciile lor în interesul general sanitar”.
dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,
Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.